Nieuws
Port Xpert brengt Belgische jongeren op banenkans in haven

Havencentrum, provincie Antwerpen en VOKA Platform Industrie lanceren een nieuw programma om vijfde- en zesdejaars middelbaar onderwijs laten kennismaken met de havenindustrie en de arbeidskansen daar.

Port Xpert Industrie

Port Xpert Industrie wil jongeren laten zien wat er allemaal kan in de industrie en hen inspireren voor hun studiekeuze. 31 leerlingen uit de doorstroomrichting techniek-wetenschappen en wiskunde-wetenschappen van GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen testten het programma onlnags uit. Na een doe-opdracht in het Havencentrum gingen ze op bedrijfsbezoek bij BASF. Vanaf september kunnen scholen inschrijven voor het nieuwe programma.

Haven

“Ons Port Xpert-programma werkt als een drietrapsraket”, zegt Luk Lemmens, voorzitter van het Havencentrum. “Het kaartspel Cardgo dat de jongeren spelen in de klas, laat hen kennismaken met de haven en wat hier gebeurt. Een thematische doe-opdracht dompelt hen vervolgens onder in de sector aan de hand van een virtualreality-omgeving. En het daaropvolgende, gerichte bedrijfsbezoek laat hen kennismaken met de praktijk op de vloer en de mensen die er werken. Elk van deze activiteiten is op maat van de jongeren gemaakt zodat we hen kunnen enthousiasmeren voor de haven en haar sectoren. We hopen zo hun interesse te wekken in de vele jobkansen en diverse beroepsprofielen die hier zijn. Overigens zetten wij vanuit het provinciaal onderwijs hier ook sterk op in. Dit doen we met duale leertrajecten zowel in het secundair als hoger onderwijs, samen met bedrijven uit de havengemeenschap, en door investeringen in nieuwe technologie en/of machines in de scholen”.

Belgische jongeren

“Het initiatief van het Havencentrum sluit perfect aan bij onze ambitie om STEM-scholen en bedrijven dichter bij elkaar te brengen”, zegt Luc Luwel, CEO van Voka Kamer van Koophandel van Antwerpen-Waasland. “De industriële sector, waaronder de chemiecluster in de haven van Antwerpen kampt met een nijpend tekort aan technische en STEM profielen. Dankzij de samenwerking tussen het Havencentrum en het Platform Industrie van onze Kamer zorgen we voor een betere omkadering van onze bedrijfsbezoeken. We koppelen de educatieve expertise van het Havencentrum aan de vraag van onze leden om jongeren te laten kennismaken met de beroepsprofielen die voor de industrie onmisbaar zijn.”

De economische motor van Vlaanderen

Ook Antwerps schepen Annick De Ridder, bevoegd voor haven, onderschrijft het belang van het project. “De Antwerpse haven is de economische motor van Vlaanderen. Uitdagende jobs bij de vleet! Jongeren de haven en alle mogelijke jobs binnen de haven te laten ervaren, kan daarom niet genoeg worden aangemoedigd. Zo leiden we de werkkrachten van morgen naar de haven van de toekomst.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.