Nieuws
Pomponderhoud vormt aanleiding voor digitalisering

In Nederland staan vele hydrauliekpompen die zó robuust zijn dat ze na tientallen jaren nog steeds draaien. Wanneer de fabrikant mechanische of elektrische onderdelen echt niet meer kan leveren, kan de gebruiker niet meer om vervanging heen. Perdok uit Heerenveen raadt aan om meteen vergaand te digitaliseren.

Pomponderhoud

Zoals bij Cosun Beet Company (CBC), voorheen ‘Suiker Unie’. Het proces bij CBC draait alleen gedurende de ‘bietencampagne’. In twee tot vier maanden verwerken ze daar de aangevoerde suikerbieten tot suiker en aanverwante producten. De rest van het jaar liggen de installaties stil. Dat biedt de monteurs ruim de tijd om (pomp)onderhoud uit te voeren. Zo kunnen ze in de drukke periode 100 procent storingsvrij draaien.

Digitalisering

Er staan drie hydraulische sets in de diffusietorens waar ze de suiker uit de bieten logen. Voor de ruim veertig jaar oude pompen bleken geen reserveonderdelen meer beschikbaar. CBC gaf opdracht om een engineeringproject op te starten. Uiteindelijk bleven de drie sets gehandhaafd om redundant te kunnen draaien. Perdok verving wel de 110 kW pompen door moderne, energiezuinige varianten. Daarnaast grepen ze de gelegenheid aan de volledige besturing te herzien. De pompsets kregen druk- en hoeksensoren waardoor ze exact het olievolume kunnen leveren dat op een specifiek moment in het proces nodig is.

Wilt u het hele verhaal lezen? Dat kan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.