Nieuws
Pipe Tech Academy Vlaanderen viert tienjarig bestaan

Tien jaar na de oprichting van PipeTech Academy kijken de Vlaanderense initiatiefnemers terug op een uniek expertisecentrum voor pijpfitters, flensmonteurs en monteurs industriële installaties.

Pipe Tech Academy

Om aan de vraag van de arbeidsmarkt tegemoet te komen, sloegen innovatieve bedrijven uit de contracting en maintenance, de metaal sectorfondsen en VDAB de handen ineen: PipeTech Academy werd opgericht.

Het gebeurde aan de vooravond van de economische crisis in 2008, op Europees vlak waren geschoolde pijpfitters onvindbaar zodat bedrijven genoodzaakt werden om projecten uit te stellen. Bilfinger ROB, Spie Belgium, Engie Fabricom, TMS Industrial Services, VZW Montage en VDAB startten met PipeTech Academy en in 2016 traden de sectorfondsen voor metaal FTMA Antwerpen, Tofam Oost-Vlaanderen en INOM Vlaanderen toe. Op dit moment komen er 40 cursisten/dag. Op jaarbasis worden er in Vlaanderen ongeveer 160 vaste vacatures aangemeld bij VDAB.

 

Extra instroom

Om de instroom in de sector nog te verhogen en ook extra tijdswinst te boeken, kreeg de Academy er in 2011 een extra loot bij: PipeTech Alliance. Hier kunnen 18-jarigen tijdens de schooluren kennismaken met het beroep van pijpfitter. Ze kunnen met een speciaal ontwikkeld lespakket een opleiding in de 3de graad BSO, richting lassen-monteren volgen. In het eerste jaar van de 3de graad krijgen de leerlingen een vijfdaagse initiatiecursus in het pijpfitten om hun interesse te wekken. In het tweede jaar volgt een basiscursus pijpfitten en in het laatste jaar wordt dat uitgebreid. Voor de leerlingen die kiezen voor het pijpfitten kan zo’n 90 procent direct aan het werk bij de bedrijven. Door groeien naar het niveau van de (petro)chemie kan met een aanvullende cursus van drie maanden bij PipeTech Academy.

 

Tienjarig bestaan

De afgelopen tien jaar stroomden van de 525 cursisten 90 procent door naar werk in de sector. Meer dan 1300 werknemers behaalden hun certificaat flensmonteur IS-010 of volgden een opleiding op maat bij PipeTech Academy. ‘Zolang er vacatures zijn blijven we inzetten op competentieontwikkeling van werkzoekenden, leerlingen, leerkrachten en werknemers. Voor bedrijven en leerkrachten biedt PipeTech Academy & Alliance maatwerk aan. Zo wordt de kennis maximaal opgenomen binnen de kortst mogelijke tijd. Naast deze opleidingen zijn er ook standaardopleidingen zoals de opleiding flensmonteur (IS010), torquen, tensioning,…

Samenwerking

In 2021 is er nieuwbouw voorzien en verruilt de PipeTech Academy Sint-Niklaas voor Temse. Dat om de banden met het daar gevestigde Comokra (het COmpetentiecentrum voor MOntage en KRAanbediening) aan te halen. Cursisten mobiele kraan en pijpfitten kunnen nog beter en realistischer samenwerken tijdens hun opleiding zoals dat ook in de praktijk vaak gebeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.