
In Groningen is de nieuwe innovatiehal van de Zernike Advanced Processing-faciliteit (ZAP) officieel geopend.
Innovatiehal
De ZAP-faciliteit is een semi-industriële omgeving waar kennisinstellingen en bedrijven samenwerken aan innovatieve oplossingen voor de biobased economy. In 2015 namen de Hanzehogeschool, de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en mbo-instelling Noorderpoort al het initiatief tot oprichting. “Maar met de opening van de nieuwe innovatiehal 2018 bieden we het bedrijfsleven nu ook de mogelijkheid om processen op te schalen naar ‘proof of concept’, mogelijk in samenwerking met andere (mkb-) bedrijven en kennisinstellingen”, vertelt directeur Rob van Linschoten. “Ondernemers zoeken contact met de ZAP-faciliteit met toegepaste onderzoeksvragen en wij maken graag gebruik van de ervaring van deze ondernemers om nieuwe biobased producten op de markt te brengen of om (chemische) processen duurzamer te maken.
Garnalen
Binnen ZAP wordt gewerkt met resten van biomassa om meer waarde toe te voegen dan alleen het gebruik van energie door verbranding.
Een goed regionaal voorbeeld is het gebruik van chitine, een stof in garnalenschalen. Dankzij de ontwikkeling van een garnalenpelmachine door het bedrijf Telson in Lauwersoog worden ze tegenwoordig in Noord-Nederland gepeld. Er blijft alleen een grote hoeveelheid restmateriaal over die te gebruiken is als bodemverbeteraar. Maar de chitine en chitosan die het restmateriaal bevat kan worden omgezet in hoogwaardige biobased grondstoffen voor de papier- en verfindustrie, waterzuivering en farmacie, duurzame gewasbescherming en in de kledingindustrie (het kleuren van jeans), of worden gebruikt als een natuurlijk polymeer, een alternatief voor duurzame implantaten.
Samenwerking
ZAP brengt fundamentele en toegepaste wetenschappen samen aan de hand van op biotechnologie gerichte innovaties. Van Linschoten: “In biotechnologie komen de werelden van de agro-, voedingsmiddelen- en chemische industrie samen, en dat biedt kansen. Samenwerking tussen verschillende ketens levert altijd winst op.”
Een bijzonder voorbeeld van een dergelijke samenwerking is het ZAP-project van de wetenschapsbroers Erik Heeres, hoogleraar chemische technologie aan de RUG, en André Heeres, lector biobased chemie aan de Hanzehogeschool. Samen met een mix van RUG- en Hanzestudenten onderzoeken de gebroeders Heeres biomassastromen op het Chemie Park Delfzijl.