
De Nevi Inkoopmanagersindex voor de Nederlandse industrie daalde van 48,7 in februari naar 46,4 in maart. Dat duidt volgens analist Albert jan Swart opnieuw op een afname van de bedrijvigheid. Toch zien ze in Duitsland ook wat lichtpuntjes. Mr. Dr.-Ing. Timo Würz, Director VDMA e.V. noemt in de aanloop naar de metaalbeurzen in Düsseldorf het jaar 2023 veelbelovend na een slecht 2022. En Endress+Hauser draaide 2022 als beste in zijn 70-jarig bestaan.
Nederlandse industrie
De inkoopkosten in Nederland daalden dankzij dalende energie- en grondstofprijzen. De industriële productie daalde licht. Zorgelijker vindt Swart de daling van het aantal nieuwe orders en de snelle daling van het aantal openstaande orders. Als de vraag in de komende maanden niet aantrekt, zouden industriële ondernemingen de productie verder kunnen beperken.
De Nevi Inkoopmanagersindex valt terug en de stand onder de 50 duidt op een afname van de bedrijvigheid. Maar het goede nieuws: voor het eerst sinds juli 2020 geeft een meerderheid van de ondervraagde inkoopmanagers aan dat de inkoopprijzen daalden. Dalende kosten, dankzij afnemende prijzen voor energie en grondstoffen lijken daar zeker voor de energie-intensieve branches debet aan. Maar die bedrijven, denk aan chemische industrie, de basismetaalindustrie en de papierindustrie kijken nog steeds aan tegen energiekosten boven 2019. Overigens noemt Swart de daling van energie- en grondstoffenprijzen belangrijk, vanwege het eventueel verkoelend effect op de inflatie als productieketens ze niet meer hoeven doorberekenen aan consumenten.
Leverketen
De levertijden namen opnieuw af. Sommige bedrijven ondervinden overigens nog steeds moeilijkheden bij essentiële onderdelen en kunnen dus machines niet afmaken. Omdat ondernemingen voorsorteren op groei steeg de werkgelegenheid. Toch baart de zwakke vraag Swart zorgen. Het aantal nieuwe orders nam af in het hoogste tempo sinds november. De orderportefeuilles slonken fors. Sterker dan aan het begin van de pandemie en daarvoor in juni 2012. Een hoge rente en de afgenomen noodzaak voor grote voorraden noemt Swart als eventuele oorzaken. Hoewel dat laatste een kip-ei-vraag lijkt omdat een zwakke vraag ook minder voorraad vereist.
‘Maar indien de vraag in de komende maanden niet aantrekt, zou de industriële productie verder kunnen dalen.
Duitsland
Op de persconferentie rondom Gifa/Metec/Thermprocess/Newcast 12-16 juni in Düsseldorf duidde Timo Würz van VDMA de economische stand van zaken. Ook in Duitsland ervaren bedrijven vooral leveringsproblemen rondom elektronische componenten. ‘Het verschilt ook wel van branche tot branche. Waar de daling in de automative de machinebranche al sinds 2018 negatief beïnvloedt, verplaatste de productie van industriële overs zich naar de VS en onttrok zich zo aan de malaise. De export naar de VS zit sowieso in een opgaande lijn in tegenstelling tot China en Italië. Hoewel na de corona ook China wel weer wat aantrekt. Ook Turkije laat zich meer en meer op de markt gelden. Net als India waar Rusland nog nauwelijks een rol speelt.

De metaalbranche neemt ook zijn verantwoordelijkheid in de klimaatverandering en de bijbehorende maatregelen. Van hernieuwbare energie, hergebruik tot aan waterstof. Würz: “De technologie bestaat al en mechanical engineering vormt de sleutel tot het uiteindelijke slagen.’
Als voorbeeld noemde hij de batterijenrecycling, een energievreter. Maar dat kan ook duurzamer met pyrolise bijvoorbeeld.
Ook de vier beurzen in juni zetten volop in op zaken als duurzaamheid (eco-metals) en digitalisering. Mr. Malte Seifert, Director GMTN bij Messe Düsseldorf: “Bedrijven zoeken naar andere materialen. Metalen moeten duurzamer en op het beursforum gaan partijen daarover met elkaar in gesprek. We verwachten na vier jaar, de laatste vond plaats in 2019 dan ook veel bezoekers. En ook onze buitenlandse partners geven aan dat er al veel visa-aanvragen binnekomen.”
Endress+Hauser
Op de jaarlijkse persconferentie rondom de jaarcijfers bracht CEO Endress+Hauser Matthias Altendorf ook alleen maar goed nieuws. Bij het bedrijf dat dit jaar 70 jaar bestaat, blijft China de grootste markt maar brengt de groei in de VS naar plaats 2 waar Duitsland als derde eindigt. Het kantoor in Rusland werd noodgedwongen gesloten en de personeelsleden daar kregen bijstand van hun oude werkgever om verder te kunnen. Ook kon het bedrijf wereldwijd voldoen aan de levergaranties. “Onze voorraad en de goede en jarenlange relatie met huisleveranciers genereerden een 84 procent leverzekerheid. Investeringen van 242 miljoen in R+D helpen ons aan de klantwensen te voldoen. Inmiddels beschikken we over 8700 patenten waarvan het laatste jaar al 235 nieuwe. Ook wij zetten bij al onze productontwerpen in op digitalisering en hernieuwbare energie, denk aan waterstof.”
Maar ook Endress+Hauser ziet wel wat uitdagingen. Niemand kan voorspellen hoe het de bankencrisis in het thuisland vergaat. En het bedrijf moet ook alle zeilen bijzetten om aan voldoende personeel te komen. Daarvoor zette het een uitgebreid programma voor studenten en stagiaires en special voor vrouwen op. Tel daarbij op nog onzekerheden over de oorlog in Oekraïne en de eigen stip van 2050 0 emissie-uitstoot meer. Inmiddels opereert kantoor Canada klimaatneutraal.
