Nieuws
Fokker Next Gen en Dassault Systèmes samen in waterstofluchtvaart
Van links naar rechts: John Kitchingman, SVP, Dassault Systèmes; Juriaan Kellermann, CEO, Fokker Next Gen; Tom Kalkman, MD, Keonys (Benelux)

Fokker Next Gen gaat het platform van Dassault Systèmes als basis gebruiken voor de ontwikkeling van het door waterstof aangedreven Fokker Next Gen-vliegtuig.

Fokker Next Gen

Fokker Next Gen zet volledig in op luchtvervoer aangedreven door een diverse, schone, hernieuwbare energiebronnen. Het eerst geplande product voor dat doel betreft een vliegtuig zonder CO2-uitstoot. Het biedt plaats aan 120-150 passagiers over ene afstand tot 2.500 kilometer. Fokker Next Gen bevindt zich momenteel in de ontwikkelingsfase van het aanpassen van een Fokker 100-vliegtuig om de haalbaarheid van straalmotoren op waterstof aan te tonen. Het ambitieuze bedrijf plant de onthulling van zijn duurzame vliegtuig van de volgende generatie tegen het einde van 2024. De Nederlandse overheid steunt dit project in het kader van het Luchtvaart in Transitie-programma met 25 miljoen euro.

Geavanceerde technologie

“Onze samenwerking met Dassault Systèmes en Keonys markeert een aanzienlijke stap in de richting van het verwezenlijken van onze missie”, aldus Juriaan Kellermann, CEO van Fokker Next Gen. “Hun geavanceerde technologie en onwrikbare steun geeft vertrouwen in onze capaciteit om de luchtvaartindustrie opnieuw vorm te geven en de weg te effenen voor een duurzame toekomst.”

Centraal in deze missie staat het gebruik van geavanceerde technologie. Met het 3DEXPERIENCE-platform in de cloud ontwikkelt Fokker Next Gen een vliegtuig maar creëert het ook een holistisch digitaal ecosysteem voor zijn gehele waardeketen. Het platform faciliteert multidisciplinaire ontwikkeling, geleid door principes van systeemengineering, om een virtual twin van het vliegtuig en de bijbehorende productiefaciliteiten te genereren.

Kennis borgen

Kellerman: “Met dit platform kunnen we kennis borgen. De komende tijd stroomt 20 procent van de werknemers in Neerland uit om met pensioen te gaan. Maar we willen ook samen met anderen de uitdaging aangaan om alternatieve brandstoffen en vloeistoffen uit te proberen. Want ingenieurs inde luchtvaart willen altijd allerlei extra veiligheden inbouwen. Met digital modelling kun je dat in een vroeg stadium al inbedden en best practices staan er al in. Een soort van first time bright. Bovendien vergroot het de acceptatie op de werkvloer en kun je uit verschillende scenario’s de beste kiezen.

Op de vraag of het net als inde procesindustrie nog wel wat aanpassing vraagt van de assets, antwoordt de topman dat dat bij hen ook speelt. “Natuurlijk geeft van scratch af aan opbouwen, de meest optimale uitkomst. Maar we kijken ok naar life cycle cost.

De grootste uitdaging ligt nu nog bij het volume van de batterij.

Dassault

Rondom de ondertekening organiseerde Dassault een heel duurzaamheidsprogramma voor klanten. De aanwezige John Kitchingman, Senior Vice President, Global Customer Engagement, Dassault Systèmes gin gook in op de overeenkomst. “Fokker Next Gen heeft de ambitie, de expertise en een toegewijd team om het voortouw te nemen in de ontwikkeling van waterstofaangedreven vliegtuigen van de volgende generatie. Daarmee start het een nieuw tijdperk van duurzaamheid in de luchtvaart. Naar onze overtuiging vorm onze virtual twin-technologie een cruciale stap in het bereiken van hun doel van duurzame, koolstofneutrale luchtvaart. De samenwerking tussen Fokker Next Gen, Dassault Systèmes en Keonys getuigt van een vastberaden toewijding om een groenere, meer duurzame toekomst voor de luchtvaart te creëren, met als doel de sector te hervormen en wereldwijd milieubewustzijn te stimuleren.”

1 reactie op “Fokker Next Gen en Dassault Systèmes samen in waterstofluchtvaart

  1. Maarten van Eeghen schreef:

    Mooi werk! En goed dat het een nieuwe kist wordt. Good luck!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.