Nieuws
CEO Christiaan Wolf hoopt dat Turck de magische omzetgrens doorbreekt
Christian Wolf draagt na vijf jaar de voorzittershamer van de adviesraad van SPS-standhouders over aan Steffen Winkler.

CEO Christian Wolf van industriële automatiseerder Turck toonde zich op de jaarlijkse persconferentie op het hoofdkantoor in Mülheim am Ruhr een tevreden mens. Het bedrijf verwacht voor 2018 een wereldwijde omzetstijging van tien procent tot ongeveer 660 miljoen euro.

 Groei

Waar het bedrijf voorheen vooral componenten als sensoren aanbood, beantwoordt het nu veel vragen naar complete systemen. Christian Wolf: “De meeste groei zit in de systemen, meer dan 14 procent. Vooral de fabrieksautomatisering, RFID-technologie en procesautomatisering doen het goed.” En dat pakt positief uit.

Vandaar dat Wolf jubelde: “Leek 2017 voor Turck een recordjaar, 2018 gaat dat waarschijnlijk overtreffen.” Vervolgens gaf hij in rap tempo om de klok voor te blijven, een overzicht van gedane en nog af te handelen zaken.

Zoals inzicht over het aantal werknemers. Dat laat zien dat het bedrijf alle zeilen bij moet zetten om aan de stijgende vraag te voldoen. In totaal groeiden alle Turck-locaties wereldwijd van 4.500 naar ruim 4.800 werknemers, een toename van zeven procent. Op de vier Duitse locaties, Mülheim a/d Ruhr, Halver, Beierfeld en Detmold staat de teller op ongeveer 2150 mensen, 100 meer dan in 2017.

 

Per continent

Wolf. “Vrijwel overal realiseren we een groei van dubbele cijfers. In de regio Azië-Stille Oceaan is dat 20 procent. Europa en het Midden-Oosten zijn goed voor 15 procent. Gelukkig bleef op onze grootste markt, de VS en Canada vertegenwoordigen 40 procent van onze omzet, de groei van het voorgaande jaar op hetzelfde niveau. Ondanks wat perikelen van een schommelende dollar. Net als in China produceren we daar lokaal om aan de gevraagde korte levertijden te kunnen voldoen.”

De Nederlandse vestiging van Turck in Zwolle zag in 2017 de omzet zelfs groeien met 20 procent. Italië noteert dezelfde cijfers.

Landen als Canada en Mexico komen sterk op. “Maar ook in Rusland waar eerst de omzet wat stagneerde, komen veel nieuwe, procesautomatiseringgedreven projecten op de markt. En Turkije gaat zeker niet slecht met een groei van meer dan 15 procent. Ondanks het economische klimaat. En onze vele investeringen in Brazilië betalen zich uit door een omzetstijging van meer dan 65 procent.”

 

Automatiseringspotentieel Azië

Turck werkt al veel decennia samen met het Amerikaanse Banner. Wolf: “Ondanks de gedachte dat het ooit fout zou kunnen lopen, blijkt het van elkaar leren en het vertrouwen elementair voor een heel hechte samenwerking. Het legde ons in China geen windeieren en proberen het nu in Afrika. Qua moeilijkheid is dat vergelijkbaar met dien verstande dat arbeidscapaciteit in Afrika nog altijd ruim wint van efficiency. Maar de vraag naar fabrieksautomatisering groeit waar nog maar weinig aanbieders aan tegemoet kunnen komen.

 

De toekomst

Wolf over de toekomst: “De vooruitzichten voor de wereldwijde economie tot 2022 zijn goed. De grootste groei 5,9 procent verwacht men in Zuid-Azië, zeg maar India en omringende landen. Oost-Azië (China, Maleisië, Singapore en Indonesië) iets minder met 4,1 procent, Afrika zo’n 4,5 procent. Wel zien we dat Noord-Amerika, Europa, Australië en Japan, de minste groei vertonen, tussen de 1,6 en 2 procent. Maar hoe gaat het in Europa verder na de Brexit. Wat gaat de VS doen en hetzelfde geldt voor Turkije?”

Binnen Turck zelf liggen ook nog wat uitdagingen. Zoals de implementatie van SAP en de acquisities die het nog wil doen. “We willen nog andere bedrijven strategieconform integreren en daarmee iedereen meekrijgen binnen het bedrijf. Ook de wat oudere Turck-werknemers.” Dat vergt nog wel eens meer geduld dan Wolf lijkt op te kunnen brengen.

Maar de grootste uitdaging voor Turck zit in het doorbreken van de magische grens van 700 miljoen omzet. Als het aan Christian Wolf ligt duurt dat nog geen jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.