Edities

PompNL nr. 5 2023

In deze editie

In dit nummer laten we Christoph Singrün, Managing Director van de divisie van VDMA Pumps + Systems VDMA Compressors, Compressed Air and Vacuum Technology aan het woord. Hij waarschuwt dat pompfabrikanten de processen van hun afnemers tot in detail moeten kennen om de juiste producten te kunnen aanbieden. Alleen dan, en met systematisch monitoren en optimaliseren van de productie kunnen efficiëntie en duurzaamheid met de juiste technologieën gerealiseerd worden.

En we keken bij Alpro, voedingsproducent van plantaardige voeding in het Belgische Wevelgem. Dat stoot 11.200 ton, een equivalent van 25 procent van de totale uitstoot van de fabriek minder CO2 uit. Dit is het resultaat van een investering van 9,5 miljoen euro in een innovatieve, slimme Power2Heat-energiecentrale. Innovatief zijn de elektrische, hybride stoomketels. Het geld voor het project komt van de Belgische burgercoöperatie Beauvent. “Ecologie en economie gaan hand in hand”, zegt Eugene Kusse van Alpro.

In het Fieldlab Campione in Gilze en Rijen werken onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid samen om sneller te kunnen innoveren binnen de sector procestechniek. Zo voerde eind vorig jaar het PIT van ROC Limburg onderzoek uit naar het gebruik van de HoloLens 2 bij het uitwisselen van een pompafdichting. Augmented reality als slimme onderhoudsoplossing én onderwijsinstrument.

Om landbouw te kunnen bedrijven in de Nijldelta, wordt er veel water vanuit de Nijl via irrigatie- en drainagekanalen de Nijldelta in gepompt. Als onderdeel van het Joint Cooperation in Applied Research (JCAR) project, werkt Deltares samen met het Egyptische National Water Research Center (NWRC). Zo delen ze de Nederlandse kennis en ervaringen over pompen en komt die breder beschikbaar voor de pompstations in de Nijldelta.

Meer dan duizend internationale deelnemers uit de academische en industriële wereld kwamen samen op de 43ste editie van Eurocorr2023 in Brussel. Dit jaar trok vooral corrosie in de groene industrie de aandacht. Van de recyclage en 3D-printen van metalen, de rol van metalen in de energietransitie (windmolens, batterijen, waterstofopslag en -transport, nieuwe nucleaire centrales) tot aan CO2-vrije productie.

Arie Mol laat zijn licht weer schijnen op een keuzemoment. Centrifugaalpompen zijn er in vele varianten. Smalle waaier met kleine inlaat. Brede waaier met grote inlaat. Veel of juist weinig schoepen met elk een typische geometrie.

De gemeente Rotterdam beheert een van de grootste afvalwatertransportsystemen van Nederland. Met de onzekerheden in de huidige energiemarkt en de gewenste beperking van de CO2-uitstoot verdient het aandacht om het energieverbruik te optimaliseren. Het Ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam ontwikkelde de software HYPE dat het presteren van de rioolgemalen en persleidingen toetst en de score weergeeft als KPI’s.

 

Bekijk de gratis preview
De volledige editie lezen?
Al geabonneerd? Log hier in