Edities

PompNL nr. 4 2023

In deze editie

In dit nummer geeft Reinier Teunissen, president en founder Water is Life Group zijn visie op de watersector. ‘Regenwater, geothermie en smart solutions vormen de wateroplossing.

Arie Mol gaat nog een keer in op het fenomeen Torsietrillinganalyse. Naast bij roterende delen van zuigercompressoren en verbrandingsmotoren treden torsietrillingen ook op bij stationaire delen van dit type machines. En ook bij centrifugaalpompaandrijvingen kunnen torsietrillingen optreden. Het gaat dan om een torsiebewegingsvorm.

Op de Afsluitdijk werken ze aan een megaklus. Zes megapompen in twee hypermoderne gemalen moeten bij spuiproblemen door klimaatverandering en bijbehorende zeespiegelstijging zorgen dat Nederland het droog houdt. De megapompen kunnen op hoogtijdagen tot 235 m3/s verpompen. Ontwerpen gebeurt digitaal. Testen moet met schaalmodellen.

Het grote rioolgemaal Moerdijk, deel uitmakend van het afvalwatertransportsysteem van Moerdijk naar Bath (AWP) van Waterschap Brabantse Delta wordt geheel gerenoveerd. Omdat de afvoer van riool- en industrieelafvalwater gegarandeerd moet blijven, zijn twee tijdelijke pompinstallaties (TPI) gebouwd. Een als boosterpompinstallatie. Een digital-twin moet de goede werking garanderen wanneer de booster in gebruik wordt genomen.

Yvette van Maanen, accountmanager bij NETZSCH Pompen Nederland B.V. vertelt over haar reis in pompenland.

En Jotem ontwierp een afvalwaterbehandelingssysteem dat draait op een pomp en een blower. BluElephant stelt de gebruiker in staat afvalwater te upgraden naar water dat schoon genoeg is om te lozen of te gebruiken als was- of irrigatiewater. Voor het rondpompen van de diverse stromen maakt de oplossing gebruik van een dompelpomp en een circulatiepomp die volgens het Mammoet-principe werkt. Het energieverbruik is daarbij zodanig laag dat het systeem offgrid kan draaien op de stroom van enkele PV-panelen.

 

Bekijk de gratis preview
De volledige editie lezen?
Al geabonneerd? Log hier in