Energie-efficiëntie

Kabinet verhoogt innovatiekracht in 2018

Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat kondigde eind februari in de Tweede Kamer aan 75 miljoen euro beschikbaar te stellen voor innovatie in 2018. Er komt nog meer focus te liggen op economische kansen van maatschappelijke thema’s als de energietransitie en digitalisering.

Verdeling

De komende maanden gaat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de vernieuwing van het Topsectorenbeleid uitwerken, zie ook het interview met Hans Grünfeld, algemeen directeur VEMW in Pomp NL nr. 1 van dit jaar.

De 75 miljoen is bedoeld voor innovatiekracht van het MKB (€ 18 miljoen), het verder bevorderen van samenwerking tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheid (€ 15 miljoen) en meer mogelijkheden voor toegepast onderzoek (€ 42 miljoen).

De Nederlandse instituten voor toegepast onderzoek (TO2) hebben in 2018 42 miljoen euro extra te besteden. Deltares, Marin, NLR, TNO/ECN en Wageningen Research ontwikkelen technologische oplossingen voor uitdagingen op het gebied van hightech, voeding, energie, veiligheid en water.

Praktijkvoorbeeld

Het Delftse Fistuca maakte al eerder gebruik van een MKB-regeling en ontwikkelt een methode om te bouween op water waarbij voor het heien gebruik wordt gemaakt van de kracht van vallend water. De methode is stiller, waardoor minder geluiddempende maatregelen nodig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.