Ondernemen

Atex-inspectie van mechanische apparatuur

Atex-inspectie van mechanische apparatuur

Explosies worden niet alleen veroorzaakt door vonken van elektrische apparatuur of open vuur. Ook mechanische apparatuur, zoals een pomp, kan fungeren als potentiële ontstekingsbron.

Atex-inspectie

Tijdens Atex-inspecties wordt gelet op het detecteren van zogenaamde ‘potentiële ontstekingsbronnen’. Dit zijn processen, componenten of anders waar een hoeveelheid energie afkomt die de ontstekingstemperatuur (of smeultemperatuur van een stoflaag) van een explosief mengsel (gas of stof) overschrijdt. Voor de hand liggende potentiële ontstekingsbronnen zijn dan ook vonken afkomstig van elektrische apparatuur, van twee metalen oppervlakken die langs elkaar bewegen, open vuur (zoals bij werkzaamheden), statische elektriciteit enzovoorts. Maar in dit rijtje hoort ook zeker mechanische apparatuur thuis.

 

Droogloopbeveiling

Andries Brakke van IAB Ingenieurs: “Recent onderzoek van een magneetgekoppelde pomp heeft aangetoond dat bij volledige droogloop al binnen enkele minuten een zodanig hoge temperatuur wordt bereikt dat deze de ontstekingstemperatuur van veel gassen of dampen overstijgt. Veel fabrikanten van Atex-gecertificeerde pompen schrijven dan ook een droogloopbeveiliging voor.”

In het eerste geval is een Atex-gecertifceerd mechanische apparaat herkenbaar aan de Atex-codering. Dan moet nog gecontroleerd of hij geschikt is voor de Atex-zone waarin hij staat, of hij goed is aangesloten en of hij correct is onderhouden.

Dat laatste moet ook gecontroleerd bij niet-Atex-gecertificeerd apparaten maar dan geldt ook nog de ontstekingsanalyse en juiste installatie.

Als abonnee van Pomp NL ontvangt u het volledige verhaal volgende week in nr. 5 op uw mat.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.