Nieuws

Woudagemaal brengt uitkomst

1
Woudagemaal brengt uitkomst

Er valt zoveel regen dat op 24 februari 2020 Wetterskip Fryslan het historische Ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer onder stoom zette. Dat moet uitkomst brengen voor het afvoeren van het overtollige water.

Woudagemaal

De afgelopen week viel er rond de 45 millimeter neerslag in Friesland. Naar verwachting zet dat door na 24 februari. Omdat de bodem door veel neerslag in korte tijd verzadigt raakt, voeren de poldergemalen overtollig water af naar de boezem. De hierdoor stijgende waterstand op de Friese boezem maakt extra afvoer nodig. Het Hooglandgemaal en Woudagemaal kunnen gezamenlijk ongeveer 14 miljoen m3 water per etmaal afvoeren. Maar de beperkte spuimogelijkheden naar de Waddenzee dwingen het Wetterskip de extra pompcapaciteit van het Woudagemaal in te zetten.

Spuien en pompen

Bij veel neerslag spuit het Wetterskip water via spuisluizen naar het Lauwersmeer en de Waddenzee. Daarnaast pompen ze water met het elektrische Hooglandgemaal (Stavoren) naar het IJsselmeer en met de kleinere gemalen (Zwarte Haan, Roptazijl en De Heining) naar de Waddenzee. Ook deze gemalen draaien momenteel op maximale capaciteit.

Het Woudagemaal in Lemmer ondersteunt nog af en toe het Hooglandgemaal. Dit omdat bij hoge waterstanden op de Waddenzee spuien niet kan en pompen een oplossing biedt.

Uitkomst

Het Woudagemaal draaide de derde week van februari 2020 vanwege de traditionele opleidingsdagen voor medewerkers en vrijwilligers. Ook toen hielp het Woudagemaal met afvoer van water van de Friese boezem. Het afsluitende weekend hielden de machinisten de stoomketels onder druk zodat het gemaal 24 februari gewoon mee kon blijven doen. Het publiek kan een kijkje nemen bij het draaiende Woudagemaal van 10.00 tot 17.00 uur.

Het Ir. D.F. Woudagemaal staat als grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

1 reactie op “Woudagemaal brengt uitkomst

  1. Sander Bom schreef:

    Heel goed dat er nog stoomgemalen zijn, die ook regelmatig ingezet worden. Oude techniek faalt zelden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.