Nieuws
WaterCampus Business Challenge helpt al 125 starters op weg

ViviMag, van beginnend ondernemer Wokke Wijdeveld, won op 15 maart j.l. de tiende editie van de WaterCampus Business Challenge (Wcbc).

125 starters

Vivimag brengt een techniek op de markt voor het terugwinnen van ijzerfosfaat uit rioolslib. Zij vormen een onderdeel van het Wetsus-Wcbcprogramma. Hierin krijgen ondernemers in de dop een week lang een intensief trainingsprogramma. Ze leren hun bedrijfsplan zodanig aan te scherpen dat de start of doorstart van hun watertechnologie-onderneming kansrijk wordt.

In de afgelopen tien jaar namen ongeveer 125 mensen deel. Daardoor startten er daadwerkelijk nieuwe bedrijven maar konden veel deelnemers ook de koers van hun net gestarte onderneming bijsturen. Anderen zagen in dat het starten van de beoogde onderneming voor hen niet ging werken. De WCBC levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het bevorderen van ondernemerschap en werkgelegenheid in de watertechnologiesector. Hoewel veel nieuwe bedrijvigheid neerslaat rond WaterCampus Leeuwarden gaat er ook een internationaal effect vanuit. 15 verschillende nationaliteiten namen al deel aan het programma.

Voorbeelden

Voorbeelden van start-ups die de laatste jaren meededen: Metal Membranes (2015) en Magpie Polymers (2017). Metal Membranes groeide in Leeuwarden uit tot een MKB-bedrijf met ongeveer tien medewerkers. Het Franse Magpie Polymers is inmiddels verkocht aan Italmatch Chemicals. Naast start-ups doen ook veel PhD’s mee. Vaak leidt dit tot de start van een bedrijf, zoals Susphos (2017) van Marissa de Boer die na haar promotie aan de Universiteit van Amsterdam en deelname aan de WCBC haar bedrijf startte.

Wcbc

De Wcbc behoort tot een breder programma gericht op entrepreneurship in de watertechnologiesector. Ondersteuning voor start-ups is beschikbaar via Bestart, eigen programma’s binnen het European Institute of Technology en diverse programma’s voor financiële ondersteuning. Eenmaal begonnen, kunnen jonge bedrijven ook op steun rekenen vanuit instrumenten en het netwerk van WaterCampus Leeuwarden.  Groei van bedrijvigheid en het aantal banen in de watertechnologie vormt een van de speerpunten van WaterCampus Leeuwarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.