Nieuws

Vopak koopt de aandelen van Gunvor Petroleum Antwerp van de Gunvor Group Ltd in de Antwerpse haven. Daarvoor belooft het Rotterdamse bedrijf de site op een duurzame manier te herontwikkelen.

Hernieuwbare energie

De herontwikkeling doet het samen met het havenbedrijf Antwerpen-Brugge. Hernieuwbare energie vormt daarbij het belangrijkste uitgangspunt. Antwerpen wil een nieuwe, groene energiehub creëren.

De 105 hectare metende locatie biedt gelegenheid aan zeeschepen om af te meren maar verbindt tegelijkertijd het achterland per trein en pijplijn voor transport van bijvoorbeeld propyleen, ethyleen, CO2 en waterstof naar Noordwest-Europa.

Haven van Antwerpen-Brugge

Jacques Vandermeiren, CEO Port van Antwerpen-Brugge: “We verheugen ons dat Vopak mogelijkheden ziet in uitbreiding van de Gunvor-site. De Nederlandse, wereldwijde speler vormt al jaren een waardevolle partij in de Antwerpse haven. Het zal zich op de nieuwe site concentreren op groene ammoniak, duurzame brandstoffen fijne chemicaliën. Zo kunnen wij laten zien hoe we samen met diverse partijen willen inzetten op de energietransitie.”

Ook Annick De Ridder, viceburgemeester van Antwerpen en President van de raad van directeuren van Haven Antwerpen-Brugge toont zich tevreden. “De samenwerking met Vopak past perfect bij onze ambitie om de energietoegang tot Europa te worden als een groene haven. Dat deze wereldspeler die al langer bij ons hoort zich duurzaam kan ontwikkelen hier, vormt een waardevolle toegevoegde waarde daarin. Zo geeft het Nederlandse Vopak Vlaanderens, economische motor vleugels.”

Vopak

Patrick van der Voort, President Europe & Africa, Royal Vopak: “We zijn blij dat we nu toegang krijgen tot deze toplocatie in Europa’s petrochemisch cluster. Het geeft ons handvatten om onze strategie op het gebied van decarbonisatie en de bijbehorende kritische infrastructuur te implementeren. De grootte, de locatie en de verbinding met Noordwest-Europa bieden ongeëvenaarde mogelijkheden.”

Gunvor

Shahb Richyal, Global Head of Portfolio, Gunvor: “Sinds we GPA in 2012 redden van faillisement, zetten we ons in om de raffinaderij en de terminal in Antwerpen als een goed huisvader te draaien. Daarvoor investeerden we in assets en met verantwoordelijkheid naar al onze stakeholders. De overeenkomst met Vopak verzekeren we ons ervan dat de Gunvor-site een nieuwe toekomst tegemoet gaat onder een betrouwbare leider.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.