
De behoefte aan tankopslag neemt toe blijkt uit een verhaal in PompNL nr. 3. In de havens van Antwerpen, Rotterdam en Vlissingen verrijzen nieuwe tankfarms en krijgen bestaande uitbreiding.
Uitbreiding tankopslag
Met 1.513.000 m3 voert Rotterdam de lijst aan. Hier vindt ook het grootste bouwproject plaats, namelijk de Hartel Tank Terminal van HES International. Daar staat vanaf volgend jaar een opslagcapaciteit voor 1,3 miljoen kuub in 52 opslagtanks. In Antwerpen komt er 1.410.000 m3 bij, terwijl in Vlissingen het nieuw opgerichte bedrijf Alpha Terminals een tankfarm van 720.000 kubieke meter laat bouwen. De bouwplannen die tussen nu en 2022 uitgevoerd worden, vergen een investering van minimaal 1,6 miljard euro. Het totale bedrag ligt hoger maar niet alle bedrijven zijn even open over hun investeringen.
Benelux
Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen vormt wereldwijd een van de mondiale centra voor de handel in brandstoffen. De regio vormt een spil in het transport van bijvoorbeeld benzine en diesel tussen Europa, Afrika en de Verenigde Staten. Dit transport neemt toe nu de markt in beweging is onder invloed van een groeiende vraag in bijvoorbeeld Afrika en politieke ontwikkelingen.
Biobrandstoffen
Daarnaast vormt de trend naar een groter aandeel van biobrandstoffen een reden om te investeren in nieuwe opslagcapaciteit. Tot slot is er meer capaciteit nodig voor de opslag van chemische producten. Dit betreft kleinere projecten dan de opslag van brandstof, waar het om veel grotere volumes gaat.
PompNL nr. 3
Het hele verhaal leest u in PompNL nr. 3 die deze week op uw mat valt als u abonnee bent. Geen abonnee maar toch interesse? Meld u dan aan.