Nieuws
Extra geld voor warmte als energiebron in België
Faroek, najaar 2019; aflevering op disndag 5 november 2019 bij VTM. In deze uitzending: Sabotage Doel 4

In het Belgische equivalent van ‘Opsporing Verzocht’ gaat presentator Faroek Özgünes op zoek naar de saboteur van de kerncentrale van Doel 4. Die sloeg toe in de zomer van 2014 en vijf jaar gerechtelijk onderzoek later tast de politie nog steeds in het duister.

Stoomturbinesabotage

Inmiddels gaan de onderzoekers uit van een sabotagedaad gepleegd door iemand die in de centrale werkte en toegang had tot de zwaarbeveiligde machinekamer.

Op dinsdag 5 augustus 2014 rond elf uur ’s morgens liep in enkele minuten tijd 65.000 liter smeerolie weg uit de stoomturbine. Een onverwacht en onvoorzien incident dat ervoor zorgde dat de turbine volledig vastliep zodat de kernreactor maandenlang moest worden stilgelegd.

Kwade opzet

Los van de economische schade die 120 miljoen euro bedraagt, blijkt het incident niet zo onschuldig. Al snel blijkt sprake van kwade opzet. Iemand draaide met opzet een veiligheidsklep open waardoor de olie pijlsnel wegstroomde. Hij verborg de sabotage zo goed dat de manipulatie aan de veiligheidsklep op het eerste gezicht niet opviel.

De sabotage gebeurde in het niet-nucleaire gedeelte van Doel 4 en bracht de veiligheid van de kernreactor niet in het geding.

Opsporing verzocht

Faroek Özgünes spreekt voor zijn programma ‘Faorek’ op 5 november 2019 met personeelsleden van Doel 4 over de sabotage. Zij getuigen over die fatale dag én over de gevolgen van het incident die ze nu nog dagelijks ondervinden. Het federaal parket geeft in de uitzending een stand van zaken van het onderzoek en doet een oproep aan de kijkers om informatie die ze mogelijk hebben over de sabotage te melden. Intussen blijkt dat er ook in de weken voor de bewuste sabotage nog twee onverklaarbare incidenten waren in de centrale die kunnen wijzen op kwade opzet.

Uitzending

Na de uitzending gaat Faroek live naar het callcenter van de federale politie vanwaar hij met de Dienst Opsporingen een overzicht geeft van de tips die zijn binnengekomen. Kijkers kunnen dat rechtstreeks volgen via de facebookpagina van het programma Faroek en via het Laatste Nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.