Nieuws
Ir. Marijn van Rooij wint Prins Friso Ingenieursprijs 2022
Vlnr: Joanne Meyboom, Prinses Beatrix , Prinses Mabel, Marijn van Rooij, Nikéh Booister, Sjoerd Kerstens en Miguel Delcour.

De vakjury van de Prins Friso Ingenieursprijs koos Marijn van Rooij, medeoprichter en technisch directeur van Ocean Grazer als Ingenieur van het Jaar 2022. Zijn bedrijf ontwikkelde een technologie om energie op te slaan op de zeebodem. De Publieksprijs ging naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco. Dr. ir. Sjoerd Kerstens werd runner-up in de race. De studentenprijs ging naar het team MSP-Maastricht.

Prins Friso Ingenieursprijs 2022

De bekendmaking door het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (KIVI) van de achtste ingenieur van het jar vond 16 maart 2022 online plaats in het virtuele bijzijn van prinses Beatrix en prinses Mabel. De jury roemde de grote bijdrage van Van Rooij aan de oplossing van een belangrijk en maatschappelijk relevant probleem. Tevens kijkt de jury ernaar uit dat Van Rooij zich gaat inzetten voor de zichtbaarheid van het werk aan energieopslag. Onder andere door het enthousiasmeren van anderen zoals hij vooraf had toegezegd als hij zou winnen. 

Ir. Marijn van Rooij

Van Rooij en een partner richtten in 2018 het bedrijf Ocean Grazer op als spinoff van de Rijksuniversiteit Groningen. De Ocean Battery, die deel uitmaakt van Ocean Grazer is een soort waterkrachtcentrale op de zeebodem. 

De batterij slaat overtollige duurzame energie uit bijvoorbeeld zonne- of windkracht op als potentiële energie gebruikmakend van de hoge druk die op de zeebodem heerst. Hiervoor pompt de Ocean Battery water uit een rigide reservoir naar grote flexibele zakken of balgen op de zeebodem en laat het weer terugstromen als de energie nodig is.

Publieksprijs

De publieksprijs ging met een ruime meerderheid van de stemmen naar Nikéh Booister, adviseur Waterveiligheid en Klimaatadaptatie bij Sweco. Zij pleit voor een meer toekomstgerichte blik bij het inrichten van Nederland.

De runner-up, Sjoerd Kerstens, leading professional water bij Royal HaskoningDHV houdt zich bezig met het verbeteren van sanitaire voorzieningen overal ter wereld, bijvoorbeeld door afvalwater als grondstof te beschouwen. Kerstens kreeg de tweede prijs van de vakjury.

Studententeams 

Voor het eerst dit jaar werd er ook een studententeam bekroond. De winnaar van de studentencompetitie, MSP Maastricht ontwikkelde een synthetisch voedingssupplement voor koeien, MethaGone  waardoor ze minder methaan uitstoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.