Nieuws
Innovatiescan voor MKB geeft zicht op innovatievermogen

Volgens de Global Innovation Index staat Nederland op plaats 5. En het Rathenau Instituut signaleerde dat Nederland daalde van nr. 7 in 2017 naar nr. 10 in 2019. Kortom, dat we er niet heel glorieus opstaan, lijkt duidelijk volgens Chris Goes bij de lancering van STEM-IMC’s, geautomatiseerde Innovatiescan.

Innovatie

Maar wat bepaalt de mate van innovatie? De KvK kwalificeert het met originaliteit, impact en potentieel succes binnen vijf jaar. Uit CBS-onderzoek bleek dat tussen 2016 en 2018 grote organisaties hun zaakjes op dat vlak goed op orde hebben. Goes: “Ze beschikken over budget en menskracht. Maar bij het MKB ligt dat anders.”

Vier oorzaken van niet-slagen

De belangrijkste oorzaken waardoor innovaties niet slagen:

  • Prioriteiten stellen
  • Te weinig (gekwalificeerd) personeel
  • Kosten
  • Interne financiën

Aan extern kapitaal kunnen innoveerders op het moment al helemaal slecht komen. Zeker voor scale-ups een lastige kwestie. Bedrijven die zich regelmatig succesvol onderscheiden zullen dat op de lange termijn ook kunnen. Het brengt hun concurrentievoordeel naast dat ze het klappen van de zweep kennen natuurlijk.

Innovatiescan voor MKB geeft zicht op innovatievermogen

MKB innovatiescan

Om de zaken voor het MKB wat te verhelderen, bedacht Goes de Innovatiescan. Een makkelijke tool om in te schatten wat de innovatiekracht van een bedrijf is. Inmiddels automatiseerden twee IT-studenten van de Christelijke Hogeschool in Ede de tool en kunnen bedrijven die in laten vullen door meerdere werknemers. Vergelijking van elkaars resultaten en discussie over de beste strategie leiden tot nog optimalere prestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.