Nieuws
Endress+Hauser Group overtreft eigen verwachtingen 1

Voor het boekjaar 2021 overtrof Endress+Hauser de eigen verwachtingen. Het bedrijf behaalde nieuwe records in inkomende orders, omzet, winst en personeelsbestand en bleef dit momentum voortzetten in het nieuwe jaar. Hoewel het Oekraïne-conflict de hoop op voortzetting van de solide groei tempert, acht het bedrijf zich goed uitgerust voor een moeilijke economische omgeving. Vandaar dat het al weer op diverse fronten uitbreidt.

Endress+Hauser Group

Endress+Hauser leverde in 2021 2,6 miljoen instrumenten. “Onze klanten vertrouwen ons in hoge mate”, zei CEO Matthias Altendorf op de jaarlijkse mediaconferentie in Basel. “Ze konden op ons rekenen na het uitbreken van de pandemie. En we toonden ons een betrouwbare partner toen de vraag weer aantrok.”

Endress+Hauser Group overtreft eigen verwachtingen 3
CEO Matthias Altendorf.

Ondanks de druk op de inkoopmarkten en logistieke ketens zorgde het bedrijf voor materiaalbeschikbaarheid over de hele wereld en handhaafde het zijn hoge leveringsprestaties.

De netto-omzet steeg in 2021 met 11,7 procent tot 2,879 miljard euro. De Groep kende een dynamische groei in Azië en Amerika en een solide prestatie in Europa. Terwijl Afrika steeg, leden de activiteiten in het Midden-Oosten met zijn grote afhankelijkheid van de olie- en gasindustrie, een daling. China breidde zijn voorsprong als sterkste afzetmarkt van het bedrijf uit, gevolgd door de VS en Duitsland.

De binnenkomende orders lagen zo’n vijf procentpunten hoger dan de omzetgroei. Achter deze ontwikkeling ziet de CEO inhaaleffecten, evenals een hernieuwde vraag in bijna alle sectoren. Geavanceerde analyse en industriële digitalisering gaven een impuls aan de procesinstrumentatiebusiness. In de laboratoriuminstrumentatieactiviteiten, in 2020 gestimuleerd door de vraag naar PCR-diagnostiek kende de dochteronderneming Analytik Jena een sterke groei door chemische analyseproducten.

Beroepsopleidingscampagne

Het familiebedrijf telde eind 2021 wereldwijd 15.117 werknemers, 663 meer dan het jaar ervoor. Vooral in de productie creëerde het bedrijf nieuwe banen en bijna alle leerlingen kregen na afloop van hun opleiding een baan in het bedrijf aangeboden. Het bedrijf streeft naar een verdubbeling van het aantal leerlingen, studenten en stagiaires de komende jaren. 

Innovaties en digitalisering

Van de meer dan 70 productinnovaties die het bedrijf vorig jaar introduceerde, liggen er veel op het vlak van digitalisering. Het bedrijf gaf in 2021 213,4 miljoen euro uit aan onderzoek en ontwikkeling, ongeveer 7,4 procent van de omzet en een stijging van 9,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Rusland en Oekraïne

Hoewel het jaar begon met records in de orderportefeuille en de inkomende orders boven de planning van Q1 lagen, brengt het conflict in Oekraïne ook voor Endress+Hauser onzekerheden met zich mee.

“De Russische aanval op Oekraïne veranderde alles van de ene op de andere dag”, aldus Matthias Altendorf. “Dit conflict brengt voor miljoenen mensen leed en beïnvloedt veel bedrijven in een tijd waarin de pandemie nog lang niet voorbij is.”

Het bedrijf staakte aan het begin van de invasie alle leveringen aan Rusland. “We zullen ons houden aan de volledige reikwijdte van de sancties”, benadrukte de CEO. “Tegelijkertijd nemen we onze verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers en klanten in Rusland.”

In het verkoopcentrum in Rusland werken 182 mensen. De Groep wil blijven leveren aan bedrijven die leveren aan het maatschappelijk middenveld en niet onderworpen zijn aan sancties. Denk hierbij aan de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, life sciences en water- en afvalwaterindustrie.

Sterke community binnen de Groep

“Het gaat er niet om of we onze financiële doelstellingen op enigerlei wijze halen, maar dat we onze klanten in deze situatie de best mogelijke ondersteuning blijven bieden”, benadrukt dr. Klaus Endress, voorzitter van de Raad van Commissarissen. De medewerkers en het management van de Groep houden het volste vertrouwen van de Raad van Commissarissen en de aandeelhoudersfamilie. “We zullen samen in het bedrijf staan en er zijn voor onze medewerkers. Samen komen we deze uitdagende tijden door en blijven we een betrouwbare partner voor onze klanten.”

European Clean Hydrogen Alliance

Met het toetreden tot de European Clean Hydrogen Alliance (Echa) ondersteunt Endress+Hauser de ontwikkeling van een schone en competitieve waterstofindustrie in Europa.

Als algemeen doel stelt Echa zich een CO2-neutrale procesindustrie in 2050 door waterstofintroductie. Dat lukt alleen door samenwerking, aldus de overtuiging van Endress+Hauser.

“Met ons lidmaatschap ondersteunen we de initiatieven voor decarbonisatie op weg naar een duurzame toekomst”, aldus Paul Borggreve, Corporate Director of Marketing bij Endress+Hauser Group.

Endress+Hauser Group overtreft eigen verwachtingen 2

Uitbreiding productie silicone druksensoren

Endress+Hauser breidde onlangs het competentiecentrum voor silicone druksensoren in het Duitse Stahnsdorf uit. Met een nieuwe productiehal aan het bestaande pand hoopt het bedrijf aan de groeiende vraag te kunenn blijven voldoen.

De instrumentenfabrikant bundelde in 2009 op het Technology Park vlakbij Berlijn de totale silicone druksensorenproductie. Hier ontwikkelt het sindsdien en nu vraagt dat om een verdubbeling van de vloeroppervlakte tot 11.000 m2. De medewerkers konden de nieuwe hal al eerder in gebruiknemen maar door corona vond nu pas de officiële opening plaats.

“Achter de ontwikkeling en productie van deze sensoren schuilt een hele hoop expertise en kennis. Daar profiteren onze klanten wereldwijd van”, aldus Matthias Altendorf, CEO van de Endress+Hauser Group. “Klanten in Duitsland, de US, China, India en Brazilië gebruiken ze in hun drukinstrumenten en de productie bij ons gebeurt in cleanrooms om aan de hoogste kwaliteitstsandaarden te voldoen.”

In 2021 produceerde Stahnsdorf ongeveer 375.000 sensorelementen waar die productie vijf jaar geleden nog niet op de helft lag. Inmiddels verwelkomden we ook 100 nieuwe R+D- en productiemedewerkers in die fabriek.

Endress+Hauser Group overtreft eigen verwachtingen

Logistiekcentrum Ierland

Intussen concentreerde Endress+Hauser het wereldwijde logistieke centrum in Ierland.

Vanaf nu gaat het Global Logistics Operations Center de logistieke keten managen. Hiermee haalt het alle logistieke beslissingen en bewegingen weer in huis.

“Met dese stap verhogen we de transparantie en klnattevredenheid”, weet Thorsten Wilkening Hoofd bedrijfslogistiek. En Oliver Blum, Corporate Director Supply Chain verwacht dat deze stap leidt tot sneller innovatiecycli. “Nu we het wereldwijde logistieke network weer zelf leiden kunnen we flexibeler optreden. Het serviceniveau gaat omhoog en we richten ons meer op duurzaamheid met het kiezen van de meest optimale transportvorm.”

Het nieuwe centrum komt bij het Ierse verkoopcentrum in Kildare, in het zuiden van Dublin. Daar werken 30 medewerkers voor klanten in voornamelijk de life-sciences- and food-industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.