Nieuws

Duits-Nederlands Fieldlab Digital Twin van start

Duits-Nederlands Fieldlab Digital Twin van start
Digital twin is de sleuteltechnologie van de toekomst om het potentieel van de digitalisering in bedrijven optimaal te benutten.

Op 22 januari 2021 startte het eerste Duits-Nederlandse Fieldlab voor Smart Industry. De vorming van een netwerk tussen twee sterke Europese regio’s moet de uitwisseling en toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) tussen bedrijven bevorderen.

Duits-Nederlands Fieldlab

Katrin Schütz, staatssecretaris van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, en Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde van de Provincie Noord-Brabant voor Economische Zaken, Onderwijs en Kennisontwikkeling verzorgden de aftrap.

Ineke Dezentjé, voorzitter van het Nederlandse Smart Industry Programma, noemt digital twin de sleuteltechnologie van de toekomst om het potentieel van de digitalisering in bedrijven te benutten.

Digital Twin

Volgens Prof. Daniel Palm, projectmanager aan de Baden-Württembergse kant, staat een digital twin voor de verbinding van de echte en de digitale wereld. “Er ontstaat een digitaal beeld van echte machines, producten of systemen zoals fabrieken of organisaties met hun eigenschappen, condities en gedrag. Een digital twin ondersteunt een snellere detectie van systeemtoestanden voor het voorspellen van toekomstig gedrag en voor een efficiëntere planning. Vooral bij de planning spelen machine learning en kunstmatige intelligentie een grote rol bij het nemen van de juiste beslissingen.”

Ontwikkeling

Digital biedt veel mogelijkheden maar vooral het MKB ondervindt ook uiteenlopende uitdagingen bij het ontwerp, de toepassing en het gebruik van digitale tweelingen en kunstmatige intelligentie.

De oprichting van een gezamenlijk Nederlands-Duits Fieldlab ‘Artificial Intelligence for Digital Twins (AI4DT)’ noemt Smart Industry een eerste stap om de uitdagingen aan te gaan. In Fieldlabs kunnen bedrijven en onderzoeksinstellingen intelligente industriële oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren.

Op deze plekken komen deskundigen fysiek of virtueel samen met ondernemers om zich bezig te houden met de praktische toepassing van oplossingen.

AI4DT netwerk

Het AI4DT-netwerk bestaat uit bedrijven, experts en technologie aanbieders die elkaar regelmatig ontmoeten, informeren en ervaringen delen tijdens gezamenlijke evenementen. Het www.ai4dt.com  b2b-matchmaking stelt hen in staat activiteiten en virtuele evenementen te bezoeken. Maar op de fysieke locaties in het project, de Brainport Industry Campus Eindhoven en de Werk150 – de fabriek op de campus van de Universiteit van Reutlingen vinden ook fysieke evenementen plaats.

Duits-Nederlands Fieldlab Digital Twin van start
Werk150 is de fabriek op de campus van de Universiteit van Reutlingen

Smart Industry programma

Het Ministerie van Economische Zaken, Arbeid en Huisvesting van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en de Nederlandse provincie Noord-Brabant steunen het AI4DT-netwerk.

Maar ook het Fraunhofer Instituut voor Productietechniek en Automatisering, IPA, het Steinbeis-Innovationszentrum, en regionale netwerken zoals het Nederlandse Smart Industry programma en de Alliance Industrie 4.0 uit Baden-Württemberg, en adviesorganen zoals het Steinbeis Europa Zentrum, ondersteunen het AI4DT-netwerk.

Gebundelde krachten

“De verbinding tussen twee van de meest innovatieve regio’s in Europa stelt ons in staat om de potentie van digital twin technologie en de artificial Intelligence met gebundelde krachten beter te benutten. Het netwerk van bedrijven en innovatiepartners uit Baden-Württemberg en Brabant opent een scala aan mogelijkheden voor onze economie”, verklaart Katrin Schütz de grensoverschrijdende activiteit.

Asml, Trumpf en Zeiss

Martijn van Gruijthuijsen voegt hieraan toe: “Er bestaan al een groot aantal heel succesvolle partnerschappen tussen beide regio’s. Met de succesvolle samenwerking in de productie van chipapparatuur tussen Asml, Trumpf en Zeiss als bekendste. Trumpf levert de lasers en Zeiss de optiek voor de EUV-systemen van Asml. We hebben meer van dit soort voorbeelden nodig – vooral in de MKB-sector.”

De focus van het initiatief ligt op de grensoverschrijdende netwerkvorming van bedrijven en onderzoeksinstellingen in de twee regio’s, het ondersteunen van gezamenlijke kennis en innovatie ontwikkeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.