Van de expert
Snelle en nauwkeurige kalibratie van infuuspompen

De medische wereld gebruikt volumetrische of spuitpompen voor infusen. Het draait daarbij vooral om lage flow. Marcel Katerberg van Bronkhorst legt uit hoe je met nieuwe kalibratietechnieken de prestaties van infuuspompen kunt aantonen.

Infuuspompen

Waar volumetrische pompen meestal dienen voor voeding en vochttoediening bij hogere flows tot 1 l/h, gebruiken medici spuitpompen meestal voor nauwkeurige dosering bij lagere flows tot 1 ml/h of zelfs lager.

Zij gaven aan dat het display van een spuitpomp wel de ingestelde flow toont maar niet de actuele. Dat maakt dat de nauwkeurigheid van de pomp regelmatig moet worden gecontroleerd. Dat gebeurt met een vast controleprogramma bij een vastgestelde flow of bereik. Met deze kalibratie kun je nagaan of de pomp de hoeveelheid vloeistof levert die de gebruiker verwacht. Maar het biedt ook de mogelijkheid de prestaties van de pomp te registreren voor naslag en het beheer te vergemakkelijken.

Kalibratie

Bij volumetrische pompen volstaan een flinke stroming en een minimumvolume om binnen een acceptabele tijd een redelijke nauwkeurigheid te bereiken. Bij spuitpompen met de laagste flows en bij kritische toepassingen ligt dat veel ingewikkelder. Dat zorgt voor een mogelijk onnauwkeurig en tijdrovend kalibratieproces.

Een andere vorm van kalibratie gebeurt met het afstandsmetingsprincipe. Daarbij meet je de afstand die de zuiger in een vastgestelde tijd aflegt. Daaruit kun je een maat voor acceptatie/afwijzing afleiden. De fabrikant van het instrument bepaalt de techniek. Maar Bronkhorst waarschuwt dat handmatige metingen en onnauwkeurigheden in liniaal, stopwatch en pomp de betrouwbaarheid van het afstandsmetingsprincipe verminderen.

Nauwkeuriger

Bronkhorst onderzocht in samenspraak met gebruikers hoe dat nauwkeuriger kan. Het bedrijf testte nieuwe sensortechnologieën en -technieken. Daarmee hoopte het de reactietijd en de nauwkeurigheid van de bovengenoemde kalibratiesystemen te verbeteren.

Om het belang van het onderzoek aan te geven, stelden ze een lijst van nauwkeurige doseertoepassingen op.

  •  Kindergeneeskunde; kinderen zijn immers extra gevoelig en kwetsbaar voor onjuiste dosering van medicatie.
  • Dosering van medicatie op lage snelheid, vaak lastig om een relatief nauwkeurige en stabiele flow te bereiken.
  • Medicatie met een kleine therapeutische bandbreedte, verhoogt het belang de nauwkeurigheid.
  • Meervoudige infuussystemen met meerdere pompen aangesloten op één canule. In deze systemen kan gebrekkige controle van de toegepaste spuiten en slangen leiden tot serieuze fouten in de feitelijke dosering.

Coriolis-low flowsensor

Bronkhorst ging uit van de hypothese dat de Coriolis-low flowsensor met zijn specifieke kenmerken kan bijdragen aan verbetering van de nauwkeurigheid en reactietijd van kalibratiesystemen voor spuitpompen. Ze toonden met intern onderzoek en in een Nederlands ziekenhuis de juistheid van de hypothese aan.

Vooral de bewezen nauwkeurigheid en stabiliteit op lange termijn van de sensor geven de doorslag.

Hun kleine, interne volume en beperkte drukval inline bieden uitkomst voor het testen van complexe, meervoudige infuussystemen.

Goedgekeurd

Uiteindelijk vergeleken ze de Coriolis-sensortechniek met een van de eigen elektronische, analytische balansen. De Nederlandse Raad voor Accreditatie keurde dit experiment goed. Daarnaast vond een vergelijkend onderzoek met een infuuskalibratiesysteem in een Nederlands ziekenhuis plaats. De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat de Coriolis-sensortechnieken qua nauwkeurigheid en reactietijd de standaardmeetprincipes in kalibratiesystemen kunnen overtreffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.