Van de expert

Drie manieren voor leidinginspectie

Drie manieren om je leidingen te inspecteren

Nog niet zo lang geleden ging men er van uit dat een waterleiding gemiddeld 50 tot 60 jaar meeging. Er ligt heel wat leidingwerk in Nederland dat intussen die leeftijd bereikte. Soms vervangt men de volledige leiding maar dat is een kostbare en vaak overbodige zaak. Leidinginspectie brengt uitkomst. Want niets doen kan calamiteiten opleveren. 

Leidinginspectie

Xylem richt zich met haar innovatieve oplossingen voor de volledige watercyclus zowel op de openbare sector als op industrie en commerciële gebouwen. De praktijk leert dat een procent van een gecontroleerde leiding moet worden hersteld. Hun Pure Technologies brengt de toestand van de leidingen heel gedetailleerd in kaart. Via diverse inspectieplatformen verzamelt het systeem informatie om de exacte locatie en de omvang van lekken en andere schade te bepalen. Het visualiseert het volledige leidingtraject ongeacht de leeftijd en dus vaak ontbrekende historie. Er staan daarvoor drie manieren ter beschikking.

Drie manieren 

Manier een betreft de Smartball. Deze inspectietool beschikt over een akoestische sensor en kan zo de kleinste lekken en gasophopingen detecteren. Alle informatie komt in de Smartball zelf te staan. Over 30 kilometer doet hij 24 uur. En gedurende de 15 jaar dat Pure al in gebruik is, verzamelden technici wereldwijd ongeveer 3000 lekanalyses over een afstand van zo’n 11.500 kilometer.

Inspectietool Sahara werkt ook met een camera om zo beelden van de leiding te maken. De kabel geeft een actieradius van een kilometer voor inspectie.

De derde, Pipe Divermaakt gebruik van een elektromagnetisch of ultrasoon veld om een structurele analyse van metalen of betonnen buizen te nemen. Zo kan hij afwijkingen of defecten met hoge nauwkeurigheid lokaliseren.

Effectief onderhoud

Bedrijfsomgevingen gebruiken data voornamelijk om het rendement van water te verhogen en de levensduur van pompen en installaties te verlengen. De aanwezige data vertalen levert vaak problemen op. Het XDM – Xylem Digital Maintenance ondersteunt bedrijven daarbij. Het systeem verzamelt data met betrekking tot de status van pompinstallaties. De gebruiker ziet op het dashboard de locaties van de installaties. Door op een object te klikken, verschijnen onder andere gegevens over de installatie, storingen, onderhoud en vervangingen.

Dit ondersteunt een betere planning van het onderhoud van een installatie. Hierna kan de onderhoudsverantwoordelijke door middel van bepaalde risico’s en factoren inschatten op welke basis/frequentie een installatie onderhoud nodig heeft. Enerzijds vermijden bedrijven zo onnodig onderhoud en anderzijds krijgen installaties juist meer aandacht op risicopunten.

Voordelen

De leverancier geeft een besparing op de onderhouds- en storingskosten van 27 procent aan. Monteurs zien precies wat ze moeten doen, terwijl bedrijven zelf met één druk op de knop rapportages krijgen over installaties en onderhoud.

“Juist door samenwerking met onze klanten kunnen we de uitdagingen aan, weten we wat belangrijk is en kunnen onze digital solutions het verschil gaan maken. Zo zorgen we voor direct bruikbare informatie om kostefficiënt actie te ondernemen en het beheer, de levensduur, de veiligheid en de betrouwbaarheid van systemen te vergroten”, zegt Ad Damme, directeur Xylem Nederland. Weten hoe het precies werkt? Luister naar de ervaringen van de gemeente Goes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.