Van de expert

Acht tips voor schuimpompen

Acht tips voor probleemvermindering bij schuimpompen

Weir ontdekte dat klanten problemen ondervinden bij het gebruik van schuimpompen bij de verwerking van mineralen. Luchtbeheersingsproblemen in de trechter, de opvangbak en de pomp zelf leiden tot inefficiënt pompen, meer onderhoud en zelfs productverlies. Het bedrijf geeft wat tips.

Schuimpompen

Terwijl bedrijven schuimpompen inzetten om de productie van mineralen te verhogen, verergeren ze mogelijk bestaande problemen in hun circuitontwerp. Dat concludeert Les Harvey, regionale productmanager voor slurrypompen bij Weir Minerals.

Het bedrijf ontdekte een patroon bij klanten die problemen ondervinden met hun schuimpompen. Harvey: “Door meer flocculanten en andere chemicaliën te gebruiken om de winning van mineralen te verbeteren, verergeren ze bestaande problemen in circuitontwerp en verminderen ze het rendement dat ze zoeken. De lucht in de pomp zelf neigt op natuurlijke wijze zich in het oog van de waaier te centrifugeren. Daar hoopt het zich op tot een ‘luchtsluis’ die de beweging van slurry door de pomp belemmert. Maar ook vermindert het de stroom door de pomp verhoogt het juist het slurryniveau in de aanzuigtrechter. Dat laatste kan de luchtzak door de pomp duwen met schommelingen en overmatige trillingen tot gevolg die op hun beurt pomplagers, waaier en as kunnen beschadigen.

Acht tips

  1.  Continuous Air Removal System (Cars in de Warman AHF-, MF- en LF-pompen zorgt ervoor dat lucht vanuit het rotoroog van de pomp naar een luchtverzamelkamer achterin kan stromen via een ventilatieopening in de waaier. Daar verwijdert een stroominductor de lucht uit de pomp via een ontluchtingspijp.
  2.  De lucht kan ook ontsnappen door een afvoerleiding aan de bovenkant van de pomp te plaatsen of in een hoek van 45 °.
  3.  Trechters ontworpen voor slurrypompen voldoen niet in een schuimpomptoepassing. Harvey: “Mesthoppers voorkomen met turbulentie dat het mineraalgehalte bezinkt. Terwijl turbulentie in een schuimpomp voorkomt dat de lucht ontsnapt en leidt tot verstoppingen.”
  4. Tanks ontworpen voor het opschuimen van pompen bevorderen een continue cirkelvormige beweging. Zo belanden vaste stoffen en vloeistoffen aan de buitenkant van de opvangbak voor verder transport. Lucht blijft in het midden hangen en kan zo worden verwijderd. Door de slurry vanaf de bovenkant van de tank onder een tangentiële hoek te brengen, stimuleer je de draaikolkbeweging.
  5. Conische ontwerpen in plaats van die met een vlakke of ronde vloer, verbeteren de stroom van mineralen en schuim in de pomp verder.
  6. De inlaatpijp die de tank met de pomp verbindt een grotere diameter geven en naar beneden in de richting van de pomp laten lopen. Dit ontwerp maakt het mogelijk ontsnapte lucht te scheiden en terug te leiden naar de pijp waar het uit de opvangbak kan ontsnappen, in plaats van zich op te bouwen in blokkades.
  7. Een dumpklep aan de zuigzijde van de pomp, tussen de pomp en de isolatieklep vereenvoudigt het onderhoud. Hiermee verwijdert de gebruiker de slurry uit de pomp en het afvoerleidingsysteem bij een onderhoudstop.
  8. Vasthoudend schuim begrijpen want onder invloed van het fijner slijpen van het product en het gebruik van de al eerdergenoemde flocculanten krijgt schuim tegenwoordig een heel andere samenstelling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.