Van de expert

Acht tips om uw leidingkwaliteit te optimaliseren

Acht tips om uw leidingkwaliteit te optimaliseren
8 belangrijke tips voor goed leidingbeheer

Natuurlijk wilt u uw leidingkwaliteit op pijl houden. Bij HDM Pipelines delen ze regelmatig tips om in control te blijven.

Tip 1. Gebruik de i2Pipe-tool

De cloudtool i2Pipe geeft leidingeigenaren in een oogopslag een totaaloverzicht in hun leidingsysteem. Een digitaal systeem met interactie, visualisatie en toekomstberekeningen zoals risicoanalyses, restlevensduur en investeringen.

Tip 2. Doe een risicoanalyse

Met een risicoanalyse voorkomt u financiële verrassingen. Welke risico’s signaleren we (nu en in de toekomst) en welke impact kan dat falen genereren. Verdiep u in hoe uw leidingsysteem voldoet aan wet- en regelgeving.

Tip 3. Stel een inspectie- en onderhoudsplan op

Inventariseer de blinde vlekken, de prioriteiten en stel een tijdlijn op. Met een goed onderbouwd inspectieplan vanuit de risicoanalyse zorgt u ervoor dat u alleen daar inspecteert waar het echt nodig is.

Tip 4. Breng kabels en leidingen in kaart

Welke knelpunten spelen er bij een nieuw bouwproject? Liggen er objecten rondom en bovenop kabels en leidingen? Wat kunt u aan kosten verwachten? Inventariseer verwachte manuren, materiaal en materieel? Een knelpuntenanalyse maakt dit inzichtelijk.

Tip 5. Bewaak kabels en leidingen met uw ‘leven’

Moet er gegraven worden? Dan dient u als grondroerder de wettelijk verplichte KLIC-melding op tijd in bij het Kadaster. Op z’n vroegst 20 werkdagen en uiterlijk drie werkdagen voor de graafwerkzaamheden. HDM Pipelines constateert in de praktijk dat het niet altijd zo feilloos gaat. Bewaak u kabels en leidingen dus met uw ‘leven. Wat dat inhoudt en hoe u dat doet, kunt u navragen bij HDM Pipelines.

Tip 6. Ken de conditie van uw leidingen

Het te transporteren product en externe omstandigheden beïnvloeden wanddikte, ligging, corrosie, uitloging, de diameter en H2S-aantasting van de leidingen. Om hier grip op te houden, kunt u na de nodige inspecties een restlevensduurbepaling uitvoeren om te weten waar u aan toe bent.

Tip 7. Zorg dat u de nodige tekeningen en documenten op orde hebt

Sla wijzigingen of aanpassingen in het leidingnetwerk altijd goed op. Ook als u de de i2Pipe-tool gebruikt.

Tip 8. Haal periodiek het net op

Door het opstellen van een buisleidingjaarrapportage maakt u een jaarlijkse evaluatie van het hele leidingbeheerproces en de algehele conditie van het leidingsysteem. Inclusief terug- en vooruitblik.

Overigens Deltares Academy ook regelmatig cursussen over dit onderwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.