Edities

PompNL nr. 4 2020

In deze editie

Geen voorbeschouwing Wots/IP want dat blijft de strekking van 2020: Corona beheerst ons leven. En klimaatadaptatie. Dus ook in nr. 4 veel wateronderwerpen. Zoals het verhaal van Arie Mol over de The Rotating Equipment Belt. Hij legt uit hoe het komt dat Twente zoveel ‘watergerelateerde’ bedrijven kent. Geen toeval blijkt maar maar te danken aan een rijke, industriële traditie met ‘metaalstad’ Hengelo als techniekzwaartepunt.

John de Roode al 38 jaar aan het roer bij Roodhart Pompen belicht zijn drijfveren en de kracht van het bedrijf.

Ook het verhaal over hoe Danone 500 miljoen liter water per jaar bespaart. Het bouwde een nieuwe waterzuiveringsinstallatie op haar productiesite in Rotselaar, vlakbij Leuven (Vlaams-Brabant). Een combinatie van ultrafiltratie en omgekeerde osmose resulteert in filtering van afvalwater tot water van drinkbare kwaliteit. Danone kan door de nieuwe installatie tot 75 procent van het gezuiverd afvalwater hergebruiken.

We spraken vaste freelancer Marjolein de Wit-Blok en vroegen de HPG-groep hoe zij hun leden bij circulariteit ondersteunen.

Drinkwaterbedrijf Farys bouwde in de achterhaven van Oostende een nieuwe installatie voor de productie van drinkwater uit brakwater. Het energieverbruik van pompen voor de omgekeerde osmose (Reversed Osmose = RO) installatie stijgt met het zoutgehalte. Bovendien zijn de materialen voor de pompen, leidingen en tanks duurder door de hogere corrosiebestendigheid.

U ziet veel watergerelateerde onderwerpen dit keer. Maar wel voor iedere lezer interessant of u nu bij een food-bedrijf werkt of in de chemie. Niemand ontkomt nog aan waterbesparing.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Pomp NL
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Digitaal abonnee worden?
digitaal
Word digitaal abonnee en ontvang:

  • Wekelijkse nieuwsbrief
  • Complete vakblad online
  • Toegang tot het archief

Neem nu een abonnement!