Service & Onderhoud

Training NPR 8040-1 Deel 1

Training NPR 8040-1 Deel 1

De NPR 8040-1 regelt veiliger werken bij elektrotechnische installaties. Deel 1 van deze richtlijn gaat in op thermografie en beschrijft hoe temperaturen in elektrotechnische installaties, gemeten met een thermografische camera, beoordeeld kunnen worden. Door een defect in een vroeg stadium vast te stellen, kan brand of uitval van de elektrische installatie worden voorkomen.

Richtlijn

De NPR 8040 is een beoordelingsrichtlijn voor elektrische componenten. Jay Smeekes, die de training Thermografie met NPR 8040-1 verzorgt: “In de norm staat wanneer een onderdeel te warm is en wanneer niet. Daar zijn vijf beoordelingsmethodes voor opgenomen.”

Het eerste deel van de nieuwe Nederlandse Praktijkrichtlijn NPR 8040 van NEN geeft richtlijnen voor het beoordelen van temperaturen door van infrarood (IR) thermografie bij elektrotechnische inspecties. “De richtlijn gaat uit van voldoende vakbekwaamheid van de inspecteur op het gebied van zowel de thermografie als de elektrotechniek”, zegt Smeekes. “De NPR geeft aan waar je moet meten. Daarnaast geeft de NPR richtlijnen hoe je de temperatuur van elektrische producten en componenten kunt beoordelen. Dit kan met een warmtecamera bij een in bedrijf zijnde installatie worden gecontroleerd.”

Wordt de temperatuur van een bepaald onderdeel in bijvoorbeeld een schakel- en verdeelinrichting te hoog, dan kan de inspecteur vervolgens onderzoeken wat de oorzaak is.

Training Thermografie

De training Thermografie met NPR 8040-1 geeft inspecteurs meer houvast en vormt een praktische basis voor het werken met een warmtecamera.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.