Service & Onderhoud
Kunststof ter vervanging van glijbaanpompen van gietijzer

Lotec plaatste onlangs twee Speck kunststof glijbaanpompen bij een groot binnen- en buitenzwembad in Noord-Brabant. De twee vervangen twee bestaande gietijzeren pompen die door corrosie niet meer storingsvrij konden functioneren.

Vervanging

Na het offerte traject (prijs/kwaliteit/levertijd) viel de keuze op de verticale Speck Badu Block Multi 65/250 – 3,0 kW – IE3 met een ondergebouwd voorfilter. Lotec zorgde in samenwerking met de technische dienst van het zwembad voor demontage en opbouw van de nieuwe set.

Glijbaanpompen

Attractiepompen, zoals de opvoerpomp voor de waterglijbaan, missen vaak een fijnfilter na de pomp. Hierdoor kunnen de gecorrodeerde metaaldeeltjes uit de gietijzeren pomp via de glijbaan in het uitloopbassin onderaan de attractie terechtkomen. Dit ziet er natuurlijk niet fraai uit maar zou tevens tot kleine verwondingen kunnen leiden bij de badgasten. Om dit te voorkomen bouwt de fabrikant al sinds de 70-er jaren van de vorige eeuw de zelfaanzuigende zwembadpompen uit een kunststof dat ongevoelig is voor corrosie.

Kunststof en/of gietijzer

Sinds het voorjaar van het jaar 2016 levert Speck ook de normaalzuigende, geheel kunststof horizontale Normblock- en verticale Badublockpompen (met ondergebouwde haarvanger) aan de openbare sector. Dan komt er de toevoeging Multi in de modelaanduiding. Zowel het filterhuis, het pomphuis, de waaier en het dichtingshuis zijn volledig uit kunststof vervaardigd.

De gebruiker kan ook kiezen voor een combinatie. Bijvoorbeeld het kunststof filterhuis met een gietijzeren pomp of een kunststof pomp plaatsen op een bestaand metalen filterhuis. Dat laatste gebeurt vaak bij een renovatie.

Een KTL-coating op de gietijzeren delen helpt ook om corrosie te voorkomen. Alle multipompen kunnen afhankelijk van het model nu tot ruim 400 m³/h blijvend corrosievrij rondpompen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.