Nieuws
Camino streeft naar 100% voorspelbaar onderhoud in infrastructuur en water

Werkt u voor de procesindustrie? Goede kans dat u dan al eens van Fieldlab Campione heeft gehoord. Maar er is ook een Fieldlab voor infrastructuur en water en dat heet Camino.

 

Infrastructuur en water

Zo’n 90 belangstellenden waren afgekomen op de bijeenkomst Smart Industry Fieldlab Camino op 5 juli j.l. in Eefde. Rijkswaterstaat, ProRail, NS, Waterschap Vechtstromen, Provincie Overijssel, Gemeente Almelo, Gemeente Enschede, Sitech en andere partners van dit World Class Maintenance Fieldlab delen kennis en starten nieuwe initiatieven in dit samenwerkingsverband om te komen tot 100% voorspelbaar onderhoud.

 

Smart maintenance

Ruben Ogink van World Class Maintenance introduceerde het ruim twee jaar bestaande Camino. “Het doel is om het onderhoud van infrastructurele werken 100 procent voorspelbaar te maken, smart maintenance. Klassieke correctieve en preventieve onderhoudsactiviteiten volstaan niet meer. Uitdagingen rondom infra vragen om ‘just-in-time maintenance’: precies op tijd om te voorkomen dat iets stuk gaat maar niet te vroeg om kostenverspilling tegen te gaan. Dat vergt een slimme aanpak: smart maintenance, waarbij we voluit gebruikmaken van nieuwe ontwikkelingen zoals het inzetten van sensoren, datavoorspellingsmodellen, big data en het Internet of Things (IoT).”

 

Lopende projecten

In deelsessies gaven de betrokken partijen een kijkje achter de schermen bij de innovatieprojecten Zelflerend Riool Almelo, Proeftuin Stuw de Haandrik, Ontwikkeling Smart SCIT (Smart Sewer Condition Inspection Tool), De pratende brug, Proeftuin Camino Rail en Proeftuin Sluis Eefde. In deze projecten staat het meten van de status van infrastructuur met behulp van sensoren en gegevensanalyse centraal.

Uiteindelijk kregen de bezoekers de gelegenheid om de vorderingen bij de Sluis in Eefde te bekijken. Hier komt een tweede sluis naast de reeds bestaande schutmogelijkheid om de heel belangrijke doorgang van het Twentekanaal minder kwetsbaar te maken. Een megaproject dat dankzij goed overleg met de buren beter verloopt.

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.