Procesindustrie

Field Lab Smart Maintenance Techport van start

Directievoorzitter Theo Henrar van Tata Steel Nederland kreeg op 26 september 2018 het schildje uitgereikt dat hoort bij de oprichting van het Field Lab Smart Maintenance Techport.

 

GO!-NH Accelerator

Het 100-jarige Tata was gastheer voor het Techport Netwerk Event in de Wereld van Staal. Dagvoorzitter Charles Groenhuijsen introduceerde die dag achtereenvolgens gastsprekers als CEO Peter Wennink van Asml en Adnan Tekin, gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Vervolgens mochten drie deelnemers aan het GO!-NH Accelerator programma hun innovatie en de versnelling die zij door het programma ervaren pitchen. Zoals Wouter van Gerwen die vertelde over de door Bilfinger en Tebodin ontworpen modulaire fabriek. ‘Duurzamer, veiliger en goedkoper’. Ernst de Haest vertelde over de bio-afbreekbare consumptiemunten van Van der Eng. ‘Ze zijn gebaseerd op de koeienlabels en net zo oplosbaar en eetbaar’. Mick Walvisch bracht d bushalte 2.0 van Evanet. Waarbij een koper zijn gekochte goederen ophaalt op een plek waar hij/zij elke dag komt, de bushalte bijvoorbeeld.

 

Field Lab Smart Maintenance

Het tweede gedeelte van het programma bij Tata richtte zich op het Field Lab Smart Maintenance. Met uiteindelijk de bekroning van de officiële status door het uitreiken van het schildje. De Field Lab-status is een nationale erkenning door FME voor samenwerking op het gebied van innovatie.
De deelnemers aan het Field Lab Smart Maintenance Techport vormen met elkaar een zogenaamde ‘triple helix’, een samenwerking tussen productiebedrijven, onderhoudsbedrijven, start ups, kennisinstellingen en overheden in de Techport-regio. In het ecosysteem wordt gebruik gemaakt van het fysieke Field Lab én het netwerk om slimmere manieren van onderhoud te ontwikkelen, in de markt te zetten en te vertalen naar opleidingen.

Onderhoudsmodellen

Het Field Lab Smart Maintenance Techport richt zich op nieuwe onderhoudsmodellen waarin voorspellingen gedaan kunnen worden op fouten, afwijkingen en falen van lagers, rollen, pompen en motoren. Data van de sensoren in fabrieksinstallaties worden geanalyseerd en gekoppeld aan informatie over productie, planning en kwaliteit. Het uiteindelijke doel is om het onderhoud 100 procent voorspelbaar te maken en het productieproces zo in te richten dat ertegen zo laag mogelijke kosten en zo min mogelijk energieverbruik zo veel als mogelijk wordt geproduceerd.

In de komende jaren gaan diverse industriële producenten en leveranciers, zoals onderhoudsbedrijven en ICT-specialisten, aan de slag in een proeffabriek (het Field Lab) in de Techport-regio en met echte fabrieken. Ook onderwijsinstellingen leveren, als kennisdragers, een bijdrage aan dit ecosysteem. Samen ontwikkelen zij nieuwe businessmodellen en in het verlengde daarvan nieuwe opleidingsmodules.

Pompsimulatie

Het in aandrijf- en pomptechniek gespecialiseerde bedrijf Facta gaat ook aan de slag met Smart Maintenance. Directeur Jeffrey Schotvanger: “In eerste instantie starten we met een installatie die het proces van pompen en elektromotoren simuleert. Later dit jaar volgt een installatie die slijtage van rollen en lagers in processen nabootst.”
Facta is naast Tata Steel, Vrije Universiteit Amsterdam, Amsterdam Center for Business Analytics, Amsterdam Data Science en de bedrijven SKF, Semiotic Labs, Van der Eng Labels, Koning en Hartman, Bosma & Bronkhorst en IJssel Techniek deelnemer aan het Field Lab Smart Maintenance Techport. Naast deze ontwikkelaars hebben nog eens 13 partijen de intentie uitgesproken om gebruik te maken van het FieldLab vanuit hun eigen industriële context.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.