Pompaandrijvingen

Van zeewater naar drinkwater onder druk

Van zeewater naar drinkwater onder druk

Norwater, een Noorse toeleverancier voor toepassingen op zee gebruikt omgekeerde osmose (RO) om zeewater om te toveren in drinkwater. Maar de techniek leent zich ook voor de zalmkwekerijen en voor schepen die chemicaliën vervoeren.

Onder hoge druk

Met een druk op de knop kan de bemanning aan boord van een schip vers drinkwater tappen.

Met 65-75 bar filtert het omgekeerde osmosesysteem het zeewater via een membraan. Dat laat de watermoleculen door maar houdt vervuiling en zout tegen.

De hogedrukpompen worden aangedreven met Hoyer elektrische motoren.

Op schepen die chemicaliën vervoeren, kan de bemanning de tanks tussen de verschillende vrachten door met het tweefasen-RO-systeem schoonmaken.

Duurzaam alternatief

Verdampers gelden als alternatief voor vers drinkwater op schepen. Maar ze verbruiken behoorlijk veel motorwarmte. “De huidige efficiencytechnologie op motoren laat weinig warmte over voor drinkwaterproductie op die manier”, aldus CEO in Norwater AS, Per Einar Gjerding.

Drinkwater

Sinds 2005 leverde Hoyer al meer dan 400 systemen aan Norwaters productiefaciliteit in West-Noorwegen. Die vonden aftrek bij klanten van het bedrijf over de hele wereld.

Vormde voorheen de drinkwatervoorziening aan boord van schepen de hoofdmoot daarin, inmiddels ontdekten ook de zalmkwekerijen en de vervoerders van levende vis de RO-systemen. Het klinkt wat overdreven dat die drinkwater gebruiken maar dat is om ziekten te weren. Zij gebruiken bovendien grote hoeveelheden en moeten het vaak van ver halen. Dan bidet RO een goed en betaalbaar alternatief aldus Gjerding.

In de momenteel in aanbouw zijnde Ronja Storm komt het grootste RO-systeem van Norwater tot nu toe: bestaande uit vier identieke RO-units met een gezamenlijke capaciteit van  16.800 m3/dag oftewel 700 m3/uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.