Pompaandrijvingen
www.pompnl.nl/pompaandrijvingen/rioleringsgraad-belgie-omhoog-met-drukriolering/

Een op de acht Vlamingen loost ongezuiverd afvalwater in de rivieren. Dat gebeurt vooral in de landelijke gebieden in Vlaanderen. Meer drukrioleringen zouden een oplossing kunnen betekenen voor deze buitengebieden.

Rioleringsgraad

De rioleringsgraad in Vlaanderen ligt nu op 87 procent. De rurale regio’s scoren logischerwijze lager dan de verstedelijkte gebieden, met als uitschieter Horebeke in Oost-Vlaanderen, met slechts 13 procent rioolaansluitingen. Maar ook in een kleine stad als Aarschot bereikt de riolering nog geen twee derde van alle huizen. Er zijn ook gemeenten die erg goed scoren. In Drogenbos, bij Brussel, hebben zo goed als alle huizen riolering. En ook in Antwerpen (99,27 procent) en Gent (96,27 procent) komt de inhoud van het toilet zo goed als niet meer in de beek terecht. Tegen 2027 eist Europa dat de Vlaamse beken en rivieren zuiver zijn.

Hogere zuievringsgraad

Wendy Francken van Vlario, het kenniscentrum en overlegplatform riolering (afvalwater en hemelwater) in Vlaanderen: “87 procent van onze waterlopen wordt als ronduit slecht of ontoereikend beoordeeld. Eén van de oorzaken hiervan is de aanhoudende vervuiling door de huishoudens. Slechts 84 procent van de Vlaamse inwoners zijn aangesloten op een waterzuiveringsinstallatie.”

Rioleringsgraad België omhoog met drukriolering

Om de Europese doelstellingen te halen, moet het afvalwater van een extra half miljoen Vlamingen tegen 2027 gezuiverd worden. Volgens de Europese Kaderrichtlijn Water moeten de Vlaamse waterlopen en rivieren tegen uiterlijk 2027 zuiver zijn of zich in ‘een goede ecologische toestand’ bevinden.

Drukriolering

De Vlaamse minister zegt in een artikel in PompNL nr. 4, september van dit jaar, dat drukriolering daar een belangrijke rol bij gaat spelen. Iets dat we in Nederland al veel langer kennen. De Belgische pompensector staat nog voor een grote uitdaging. Wilt u het hele artikel lezen dan kunt u zich (digitaal) abonneren op ons magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.