Pompaandrijvingen

Mobiele pompen voor Overdiepse Polder

Mobiele pompen

Vijf miljoen m3 polderwater wegpompen binnen twee weken. Dat is de totale capaciteit van een door Distrimex opgeleverde tijdelijke pompinstallatie. Waterschap Brabantse Delta heeft onlangs vier mobiele noodpompen gekocht voor een polder die dient als waterberging bij extreem hoge waterstanden

Vier mobiele pompen

Als de Overdiepse Polder vol staat met water en de boeren het vee binnen hebben staan, moet binnen zes weken na overstroming het gebied weer droog zijn. Zodra het peil in de rivier begint te zakken, wordt de sluis geopend en zal het water in de polder gedeeltelijk terugstromen. Als de waterniveaus gelijk zijn, wordt de sluis weer gesloten. Daarna worden vier mobiele noodpompen op de opstelplaats geïnstalleerd met een totale pompcapaciteit van 20.000 m3/uur. Hiermee wordt het overtollige water uit de polder terug in de rivier gepompt. Als laatste wordt het restwater afgevoerd via een gemaal in de rivierdijk en is de polder weer klaar voor agrarisch gebruik.

De mobiele pompsystemen

De mobiele pompsystemen zijn in beheer en eigendom van waterschap Brabantse Delta. Omdat bij overstromingen snelheid cruciaal is, was dat de insteek bij het opstellen van het pakket van eisen. De dieselgedreven pompen zijn voorzien van een optrekframe zodat ze snel met eigen vrachtwagens vanuit de opslag in Heijningen naar de polder gebracht kunnen worden. Het leidingwerk is waar mogelijk voorzien van snelkoppelingen om geen tijd te verliezen tijdens de opbouw van de installatie. Na twee weken pompen is er meer dan vijf miljoen m3 water uit de polder verdwenen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.