Pompaandrijvingen

Koelwaterpompen voor krachtcentrales Bahamas

Koelwaterpompen voor krachtcentrales Bahamas

Het Deense Iron Pump ontwierp speciale pompen voor de koeling van een krachtcentrale op de Bahamas. Het water komt van 20 meter onder het caribische koraalrif vandaan. Dat schept duurzame verplichtingen qua ontwerp, productie en logistiek.

Krachtcentrales

De nieuwe krachtcentrale zal naar verwachting nog dit najaar in gebruik worden genomen en heel de Bahamas van stroom voorzien. Iron Pump leverde vier CLVS verticale turbinepompen met een capaciteit van 2.000 m3/h – 41 mlc. Die moeten het koelwater genereren. Ze worden aangedreven door zeven motoren die in totaal 132 megawatt leveren.

Koelwaterpompen

Het water komt van diepgelegen zoutwaterbassins onder het rif. Daarvoor ontwikkelde de pompfabrikant robuuste tweetrapspompen van 20 meter lengte. Zelfs voor Iron Pumps betekende dit een uitdagende opdracht. Er werd een team van ervaren engineers samengesteld die zich bogen over de uitzonderlijke lengte en het feit dat ze elk 11,1 ton wegen.

Robert Jensen, Sales Engineer bij Iron Pump: “Een 20 meter lange as krijgt heel wat kracht te verduren. Ook de leidingen wegen behoorlijk zodat we heel wat moesten rekenen om de juiste asdiameter te genereren, zeker voor het opstarten van de pomp. Om de agressiviteit van het warme zoutwater te kunnen weerstaan, kreeg de rvs pomp een epoxy coating. Anodes op de schaal, zowel in- als extern helpen ook te beschermen tegen corrosie.”

Aandrijving

Een andere uitdaging vormde de aandrijving. De fabrikant zocht vier 366 kW motoren voor het project, elk om een van de grote turbines aan te drijven.

De 400-motoren van Hoyer Motors wegen 3,1 ton en beschikken over modificaties als stroomgeïsoleerde lagers en regenbescherming. De contacten met Hoyer zijn dusdanig goed dat ze ook aan de korte levertijd konden voldoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.