Pompaandrijvingen

Condition Monitoring Service bij centrifugaalpomp

Condition Monitoring Service bij centrifugaalpomp

Toen een fabrikant van centrifugaalpompen voor waterzuiveringstoepassingen een nieuwe uitvoering voor hoge snelheden ontwikkelde, werd met Condition Monitoring Service uitgezocht waarom tests in de proefopstellingen een hogere bedrijfstemperatuur opleverden dan die in het originele concept.

 

Condition Monitoring Service

NSK werd ingeschakeld en stuurde een AIP +-expert (Programma voor Toegevoegde Waarde) naar de site van het bedrijf in Frankrijk om een volledige trillingsanalyse uit te voeren.

Aan de hand van een Condition Monitoring Service (CMS) wordt de gezondheid van lagers en de bijhorende componenten geanalyseerd terwijl de machine in bedrijf blijft. Met een eerste meting met behulp van een scoresysteem wordt de geschiktheid van elke machine voor CMS bepaald. Vervolgens volgt de modellering van de machines of het systeem in de analysesoftware van NSK om de optimale meetpunten te bepalen. Dan wordt een eenmalige of periodieke analyse uitgevoerd, gevolgd door een evaluatie van de gegevens en de rapportage.

Uit het CMS-onderzoek bij de pompfabrikant bleek dat de lagers op de prototypepomp in optimale staat waren, zonder noemenswaardige problemen. De trillingsanalyse onthulde dat de oorsprong van de onverklaarde temperatuurstijging kon toegeschreven worden aan een smeringsprobleem. Na aanpassing van de smeermethode aan de hogesnelheidstoepassing kon het proces worden voortgezet.

 

Evaluatie van het conditiebewakingssysteem

Een deel van het verbeteringsvoorstel betrof een evaluatie van het conditiebewakingssysteem, uitgevoerd op de site van de klant. Daarvoor werden alle technische gegevens verzameld, net als informatie over de metingen en de toelichting bij de spectrumanalyse. De test aan vaste loopsnelheid verraadde waarom de temperatuur snel steeg.

Uiteindelijk leidde het in het bovengenoemde voorbeeld tot een vermindering van ongeveer zes maanden aan R & D-kosten en een vermindering van kosten aan de testopstelling.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.