Nieuws

KSB 100 jaar actief in Nederland

KSB 100 jaar actief in Nederland

Honderd jaar geleden verwierf het toenmalige handelsagentschap ‘Technisch Bureau voor Nederland’ aan de Leidsegracht in Amsterdam de vertegenwoordiging van KSB in Nederland. Dat bedrijf behartigde de KSB-belangen tot de oprichting van de eigen dochteronderneming KSB Nederland bijna 40 jaar later in 1958.

100 jaar

De honderdjarige geschiedenis van KSB in Nederland vindt zijn oorsprong in de vele poldergemalen die in die tijd werden aangelegd. Aangezien kogeldruklagers toen nog niet bestonden, maakte KSB gebruik van een luchtklok om de hoge axiale druk op te vangen. Zoals bij de ontmanteling en vervanging omstreeks de 50-er jaren van diverse stations in opdracht van Rijkswaterstaat.

KSB

Naast de activiteiten op de Nederlandse markt verkocht het Amsterdamse KSB-filiaal sinds de start in 1919 ook in Nederlands-Indië via handelsmaatschappij Lindeteves. In de 30-er jaren verkreeg KSB de zeggenschap over Amag Hilpert, gespecialiseerd in zelfaanzuigende brandbluspompen. De betreffende verkooporganisaties in Nederland werkten op collegiale basis met wisselend succes samen.

Wederopbouw

Na de Tweede Wereldoorlog beschikte KSB nog over beperkte productiefaciliteiten waarmee het de vraag naar onderdelen kon beantwoorden. Hiervoor schakelde het de nog bestaande Amag-Hilpert-importeur in en nam dat bedrijf vervolgens in 1958 over. Langzaamaan kwam de Nederlandse industrie weer op gang en introduceerde de pompenfabrikant nieuwe pompenseries. Afnemers als de industrie, de scheepvaart en openbare nutsbedrijven zorgden er voor dat KSB de stap durfde te wagen en in 1958 een eigen vestiging in Nederland startte.

Uitbreiding

In 1964 vestigde het zich in Zwanenburg als service- en reparatiewerkplaats. Maar er kwam steeds meer pompen (samen)bouw bij. In 1968 bouwde KSB een nieuw kantoorgebouw in die plaats waar het bedrijf nog steeds zit. In 1993 volgde uitbreiding van het kantoorgebouw en in 2017 werd een nieuwe, state-of-the-art servicewerkplaats in gebruik genomen.

Werkplaats en service

Nu zo’n 100 jaar na de eerste stappen op de Nederlandse markt, zetten circa 70 medewerkers zich dagelijks in voor de beste service voor klanten, omvangrijke dienstverlening en verkoopadvies. Inmiddels bevindt er zich naast Zwanenburg ook een werkplaats in Heinenoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.