Ondernemen

Industriële producenten positief over 2019

Webinar ‘Smart Factory voor de Procesindustrie’

Producenten in de industrie tonen zich positief over de omzet en de personeelssterkte in 2019. Per saldo een kwart van de producenten geeft aan dat ze voor 2019 omzetstijgingen verwachten, blijkt uit de cijfers van het CBS.

 

Industriële producenten

Producenten in de industrie realiseerden in het derde kwartaal van 2018 een omzetgroei van 8,3 procent. De omzet stijgt hiermee al acht kwartalen op rij. Ze verwachten voor 2019 een verdere toename van de omzet.

De omzetgroei binnen Nederland lag in het derde kwartaal hoger dan de groei van de buitenlandse omzet. De industriële omzet binnen Nederland nam toe met 13,2 procent, terwijl de groei van de buitenlandse omzet 5,7 procent bedroeg. De afzetprijzen in de industrie stegen voor het achtste kwartaal op rij; ditmaal met 5,1 procent.

 

Omzetgroei aardolie-industrie

De meeste hoofdbranches realiseerden een hogere omzet dan een jaar eerder. De aardolie-, chemische, farmaceutische en rubber- en kunststofproductenindustrie zorgden met 18,2 procent voor het hoogste verschil. De aardolieproducenten zetten jaar-op-jaar 47,9 procent meer om. De afzetprijzen stegen in de aardolie-industrie in het derde kwartaal ook het meest: 34,3 procent. De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In de chemische industrie was de omzet 9,6 procent hoger.

 

Verwachtingen 2019

Per saldo verwacht 16 procent van de producenten een hogere buitenlandse omzet te gaan realiseren in 2019. Ook tonen ze zich positief over de personeelssterkte in 2019.

Per saldo voorziet, net als vorig jaar, 13 procent van de producenten een toename van de personeelssterkte.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.