Ondernemen
Graydon onderzoekt betaalgedrag derde kwartaal 2018

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven verslechterde in het derde kwartaal van 2018. Dit blijkt uit de nieuwste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

 

Q3 2018

Facturen worden nu na gemiddeld 40,6 dagen voldaan. Dat is 0,7 dagen langzamer dan in het eerste half jaar van 2018. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is het aantal dagen voordat een factuur wordt betaald, gelijk gebleven.

“Het is voor het eerst in vijf jaar tijd dat het betaalgedrag van het bedrijfsleven in het derde kwartaal niet gedaald is ten opzichte van het jaar ervoor. Of dit betekent dat het betaalgedrag zich stabiliseert, moet nog blijken. Het aantal dagen voordat een factuur wordt betaald, is sinds 2013 gedaald met 4,2 dagen”, zegt Maurice van Weerdenburg van Graydon. “Daarentegen is het betaalgedrag sinds het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 1,5 dag is verslechterd. Hoewel het eerste kwartaal over het algemeen een iets beter betaalgedrag laat zien dan het derde kwartaal, is deze verslechtering van 3,6 procent nog niet eerder zo groot geweest.”

 

Verbetering betaalgedrag

De horeca betaalt het snelst (38,8 dagen) en de cultuur, sport en recreatiesector volgt op de tweede plaats met 39,7 dagen. Opvallend is de derde plaats voor de energiebranche die vorig jaar nog gold als één van de traagste betalers, nu na 39,9 dagen (een verbetering van 4,2 dagen in vergelijking met Q3 2017). De Water- en afvalverwerking (42,7 dagen) behoort tot de traagste betalers.

Bedrijven uit de provincie Zeeland komen als snelste betalers uit de bus (gemiddeld 38,8 dagen. Dit is 1,2 dag trager dan in dezelfde periode vorig jaar. Een grote stijger dit jaar is de provincie Drenthe. Deze provincie staat in het derde kwartaal van 2018 op nummer twee met 39,2 dagen. Facturen worden daarmee 1,7 dagen sneller betaald dan vorig jaar en 1,9 dagen sneller dan het tweede kwartaal van 2018. Voor het zesde jaar op rij worden facturen het traagst betaald in Flevoland (41,7 dagen) maar deze provincie laat wel een verbetering zien van 0,9 dagen ten opzichte van het derde kwartaal van 2017. De andere hekkensluiters in het derde kwartaal zijn Zuid-Holland (41,3 dagen) en Noord-Holland (41,0 dagen). Noord-Holland betaalt hiermee facturen een halve dag later dan vorig jaar.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.