
De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie lag in juli 0,2 procent lager dan in juli 2018, maakt het CBS bekend. De daling van de productie is minder groot dan in de voorgaande vier maanden.
Bedrijvigheid
Voor
het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste
worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van
juni op juli 2019
steeg de productie met 0,5
procent.
De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert
aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot
begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie.
Daarna is de trend licht dalend.
Lichtpuntje
Het producentenvertrouwen industrie veranderde in augustus per saldo niet. Ondernemers toonden zich in augustus positiever over de verwachte bedrijvigheid.
Duitsland
Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in augustus opnieuw aanzienlijk. De ondernemers toonden zich na 2009 niet meer zo negatief. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in juli met bijna vijf procent in vergelijking met een jaar eerder.
Bijna 71 procent van de Nederlandse goederenexport in 2018 ging naar een land in de Europese Unie. Hoewel het aandeel van de EU iets daalde ten opzichte van 2010. Het EU-aandeel goederenimport ligt lager dan bij de export.
Brexit
Naast Duitsland vormen België en het Verenigd Koninkrijk (VK) belangrijke goederenpartners van Nederland. De laatste behoort ook tot de belangrijkste investeringspartners van Nederland. Na 23 juni 2016, de datum van het Brexit-referendum in het VK, daalden de Nederlandse investeringen in het VK en werden bestaande investeringen zelfs teruggetrokken. Dat terwijl de Britse investeringen in Nederland juist gestaag toenamen.
Deze cijfers zijn terug te vinden in Nederland Handelsland, een CBS-publicatie waarin de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van de internationalisering van Nederland staan beschreven.