Nieuws
Xylem stuurt grootste pompgemaal van Apeldoorn slim aan

Voor de grootschalige renovatie van het pompgemaal Anklaar koos Xylem voor een opstelling met vier dezelfde pompen in combinatie met een slimme regeling. Dat maakt het grootste gemaal van Apeldoorn efficiënter, energiezuiniger en op afstand te monitoren.

Apeldoorn

De gemeente Apeldoorn beschikt over een kilometerslang rioolnetwerk met meer dan duizend gemalen. Het grootste en oudste gemaal, Anklaar stamt uit 1975. De vorige installatie bestond uit twee persleidingen met verschillende diameters en vijf pompen om het regen- en afvalwater te verpompen. De eerste persleiding met een diameter van 500 mm voert het afvalwater af. Wanneer er veel regen valt, schakelt de 800 mm leiding bij om voldoende capaciteit te leveren.

Grootste gemaal

De gemeente ging in 2019 over tot een grootschalige renovatie. Daarbij hield het al rekening met een stijgend aantal inwoners en impliciet meer rioolcapaciteit. In samenwerking met vaste partner Xylem en Pannekoek GWW kwam de gemeente tot een geoptimaliseerd voorontwerp. Naast vernieuwing keken partijen ook naar minimale slijtage en verbeterd energieverbruik.

Xylem stuurt grootste pompgemaal van Apeldoorn slim aan

“In de oude situatie werden de pompen niet gelijkmatig belast. Zo draaiden de kleinere pompen afwisselend met veel starts en stops en op een vast toerental. Dat terwijl de grotere pompen alleen bijschakelden bij heftige regenval. Dit leidde tot heel verschillende onderhoudsbehoeften en een onnodig hoog energieverbruik”, vertelt Cees Petersen van de afdeling Beheer en Onderhoud van de gemeente Apeldoorn.

Slimme pompen

Xylem koos voor een ontwerp met vier dezelfde pompen (type Flygt NP3301) voorzien van frequentieregelaars. De aanstroming naar de pompen is hydraulisch geoptimaliseerd en in de persleidingen zitten elektrisch bediende afsluiters. Een nieuwe besturing stuurt de pompen aan op basis van het benodigde debiet. Dat hangt af van niveaumetingen in de kelder, druk- en flowmetingen in de relevante leidingen en het toerental van de pompen.

Xylem stuurt grootste pompgemaal van Apeldoorn slim aan

Dankzij deze slimme besturing maken de vier pompen ongeveer allemaal hetzelfde aantal draaiuren. Dat betekent een vergelijkbaar onderhoudsinterval. De slimme besturing berekent daarnaast ook nauwkeurig het beste moment om een volgende pomp bij te schakelen. De intelligentie zorgt ervoor dat de totale installatie met een volledige capaciteit van 4500 m3/uur op een lager energieverbruik kan draaien.

Goede samenwerking

Het ontwerp is in onderling overleg zo kostenefficiënt mogelijk opgezet met een strakke planning voor de uitvoering. Uiteindelijk startte in november 2020 een bouwteam met daarin de gemeente Apeldoorn, Xylem en Pannekoek GWW met voorbereiding en engineering. April 2021 begon de effectieve start ter plaatse en half juni kwam het gerenoveerde pompgemaal weer in bedrijf.

“De combinatie van een nauwkeurige voorbereiding in bouwteamverband, een strakke planning en een goed georganiseerde uitvoering leverden ons uiteindelijk een tijdwinst van drie maanden op. Ondanks de extra uitdagingen op vlak van levertermijnen die de pandemie met zich meebracht”,besluit Ruud Kamphorst, werkvoorbereider bij Pannekoek GWW.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.