Nieuws
Worksafe parallel aan Maintenance in Gorinchem focust op veilig werken

Op 12 april 2022 ontvangen de standhouders van Worksafe in Gorinchem veiligheidsdeskundigen en professionals uit de industrie. Zij kunnen zich daar oriënteren op trends en technologieën die bijdragen aan het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving. Op de parallelle beurs Maintenance pakken zij meteen tips voor industrieel onderhoud en asset management mee.

Veilig werken

In 2020 vonden 77 duizend arbeidsongevallen plaats waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken, 16 duizend minder dan in 2019. Dat blijkt uit de gegevens die het CBS eind januari 2022 publiceerde op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die in samenwerking met TNO uitvoerde.

In vervoer en opslag, industrie en in de zorg nam het aantal ongevallen het meest af. In de jaren 2017 tot en met 2019 bleef het aantal arbeidsongevallen van werknemers (15 tot 75 jaar) met tenminste vier dagen verzuim vrijwel gelijk. Daarna nam dit aantal af, van 93.000 in 2019 naar 77.000 in 2020, een daling van 1,1 naar 0,9 procent.

Industrie

Het aantal arbeidsongevallen met minstens vier dagen verzuim daalde het sterkst in de industrie en in de bedrijfstak vervoer en opslag. In beide branches bedroeg de afname in 2020 4.000 ten opzichte van een jaar eerder.

Bij 13.000 arbeidsongevallen met minstens vier dagen verzuim lag de hoofdoorzaak van het letsel bij psychische overbelasting, bijvoorbeeld intimidatie of stress. Dit aantal daalde het meest ten opzichte van 2019. Verreweg de meeste ongevallen op de werkplek leveren fysiek letsel op. Zo noemen de deelnemers aan het onderzoek uitglijden, struikelen of een andere val (12.000) en fysieke overbelasting zoals zwaar tillen of het maken van een verkeerde beweging (11.000) relatief vaak als belangrijkste oorzaak. Het aantal ongevallen waarbij het letsel ontstond door contact met stroom, hitte, kou, gevaarlijke stoffen of lawaai, daalde relatief sterk.

Worksafe

Maar het zijn er natuurlijk nog steeds te veel. Bovendien veroorzaakt verslapping van de aandacht voor veilig werken wellicht weer een stijging. Vandaar dat een bezoek aan Worksafe u ondersteunt bij uw veiligheidscultuur. U vindt er van alles op het gebied van explosiebeveiliging, rampenpreventie en -bestrijding, persoonlijke beschermingsmiddelen en training & consultancy. En u kunt u kennis bijspijkeren bij de Pitch & Demo Area, de Modeshow, het valbeveiligingsplein en een heuse cybersecurity-escaperoom. Dit en het vrij toegankelijke kennisprogramma organiseert de beurs n samenwerking met de kennispartners.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.