Nieuws

Wkk voor Fuji Oil Europe in Gent

Wkk voor Fuji Oil Europe in Gent

Centrica Business Solutions en Fuji Oil Europe sloten onlangs een overeenkomst voor de bouw van een warmte-krachtkoppeling (wkk) met een elektrisch vermogen van 1,56 MW. De installatie voor het Europese hoofdkantoor in Gent gaat ook behoren tot een poule van industriële installaties die het Belgische elektriciteitsnet ondersteunen.

Wkk

Met de compleet nieuwe wkk produceert het bedrijf decentraal elektriciteit, warmte in de vorm van warm water en hogedruk stoom. Een maatwerkoplossing die voor Fuji Oil tot een rendement van 90 procent gaat bedragen.

De warmte van het motorkoelwatersysteem en restwarmte van de uitlaatgassen worden gebruikt om CV-water te produceren van zo’n 93°C. Met een stoomgenerator gaat het bedrijf de uitlaatgassen met een temperatuur van circa 450°C gebruiken om ruim een ton stoom per uur te produceren met een druk van 11 bar. Fuji Oil zet zowel het CV-water als de stoom in voor zijn productieproces. Installatie van de wkk gebeurt vanaf september 2020 waarna hij medio december kan gaan draaien.

Centrica verzorgt de komende tien jaar ook het correctief en preventief onderhoud van de installatie.

Centrica

Arno van Mourik, Algemeen Directeur bij Centrica Business Solutions Benelux: “De wkk gaat onderdeel uitmaken van een zogenaamd virtuele elektriciteitscentrale. Ons innovatieve softwareplatform bestuurt dat. Onze technologie poolt wkk’s, batterijen en industriële machines intelligent samen. Daarmee zorgt het dat we op een financieel aantrekkelijke en milieuvriendelijke manier het elektriciteitsnet balanceren. Bij een overbelasting van het stroomnet zal de installatie van Fuji Oil nagenoeg in real time kortstondig neerwaarts regelvermogen aanbieden. Zo brengt het de frequentie op het net terug in evenwicht. Voor het ter beschikking stellen van dit flexibel vermogen ontvangt het bedrijf een vergoeding van netbeheerder Elia. De techniek van vraagflexibiliteit vermindert de milieubelasting door het ontbreken van extra CO2 -uitstoot.”

De gekozen energieoplossing sluit aan op het productieproces van Fuji Oil als ook op de hoge duurzaamheidsambities.

Fuji Oil

Tom Franssens, Project Manager Engineer & Energie Coördinator bij Fuji Oil Europe: “Als wereldwijde leider in innovatieve voedingsproducten streven we naar een hoge energie-efficiëntie en het inzetten van energie met een minimale milieu-impact. In Centrica Business Solutions vinden wij de gewenste partner. Zij verzorgen energieoplossingen op locatie en adviseren ons met de best mogelijke oplossing. Zij keken bij ons naar optimaal rendement en hoe de installatie zo goed mogelijk bij ons eigen productieproces past. We kunnen bovendien naar behoefte het Belgische elektriciteitsnet ondersteunen. Dat voelt voor ons heel prettig omdat we willen uitdragen dat duurzaamheid iets is wat je alleen samen kunt bereiken.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.