Energie-efficiëntie

Winnaars waterinnovatieprijs 2019

Winnaars waterinnovatieprijs 2019

Kaumera van Waterschap Rijn en IJssel en de Smart Vislift van Vislift B.V. en waterschap Rivierenland vielen vorige week ook in de prijzen bij de Waterinnovatieprijs 2019. De jury acht bewezen dat zij met hun innovaties gaan bijdragen aan een toekomst- en klimaatbestendig Nederland.

Waterinnovatieprijs 2019

“De kwaliteit van de inzendingen lag hoog en het viel vooral op hoe de innovaties inspelen op actuele vraagstukken. Zo zien we dat waterschappen hard bezig zijn hun bedrijfsvoering en projecten te verduurzamen”, blikt juryvoorzitter Lidewijde Ongering, secretarisgeneraal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, terug op het jurytraject. “Ook de aandacht voor digitale transformatie past heel goed bij de tijdsgeest en de urgentie voor het inzetten van deze innovaties is dan ook groot.”

Publieksprijs

Bijna 6.000 mensen lietenna de voorlopige nominatie hun stem laten horen. De meeste stemmen gingen uit naar het project Zandige Oevers Versterking Houtribdijk van Rijkswaterstaat. Dit project mocht op 12 december dan ook de Publieksprijs in ontvangst nemen uit handen van Hein Pieper, vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen en portefeuillehouder innovatie.

Kaumera – winnaar Schoon water

Iets als afval bestempelen, gebeurt bij veel waterschappen al lang niet meer. Zo ook Waterschap Rijn en IJssel dat samen met enkele partners de rioolwaterzuivering in Zutphen ombouwde tot een ‘grondstoffenfabriek’. Naast schoon water genereert deze biobased grondstof, Kaumera Nereda Gum. Waterschap Vallei en Veluwe bouwt in Epe ook een installatie. Al de opgedane kennis moet andere rioolwaterzuiveringen de ogen openen. Doel: minder afval produceren, afvalwater hergebruiken, een biologisch afbreekbare stof leveren en zo energie, CO2 en kosten besparen.

Smart Vislift – winnaar Digitale transformatie

Waterschappen proberen met vispassages vismigratie te bevorderen en zo de biodiversiteit in hun wateren een boost te geven. Dat komt de waterkwaliteit ten goede. Voor het monitoren van de effectiviteit van deze vispassages ontwikkelden Vislift B.V. en waterschap Rivierenland de Smart Vislift. Die kan volledig online alle prestaties van en activiteit bij een vispassage monitoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.