Nieuws

Wereldwijde waterstofprimeur in Amsterdam

Wereldwijde waterstofprimeur in Amsterdam

De vergassingsinstallatie van Bio Energy Netherlands in de haven van Amsterdam separeerde onlangs waterstof uit syngas en produceerde daarmee pure waterstof uit biowaste. Een wereldwijde primeur volgens het bedrijf. De installatie leverde al sinds begin 2022 groene stroom en warmte aan een lokaal warmtenet.

Waterstofprimeur

Door de hoge puurheid van de waterstof (99,999%) leent deze zich voor duurzame brandstof in auto’s en bussen of als grondstof voor chemische processen. Na opschaling kan het bedrijf de productie opvoeren tot ruim 4,500,000 kilo per jaar.

EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en het AKEF (Amsterdams Klimaat & Energiefonds) steunen het project financieel.

Negatieve CO2-emissies

De installatie van Bio Energy Netherlands maakt louter gebruik van niet-recyclebaar lokaal/regionaal afvalhout. Dat bestaat uit een binnen een straal van maximaal 150km van de installatie ingezameld snoei-afval zonder ander mogelijke bestemming. Het met vergassing converteren naar waterstof bespaart ruim 99 procent aan stikstofuitstoot.

Door de CO2 die tijdens het omzettingsproces naar waterstof vrijkomt af te vangen leidt dit in combinatie met de CO2-opname door de aangroei van de (gesnoeide) biomassa, tot negatieve emissies. De afgevangen CO2 leent zich vervolgens voor brouw- en chemieprocessen. Daarmee loopt de CO2-besparing per jaar op tot in totaal 65.000 ton aldus Bio Energy Nederland.

Wereldwijde waterstofprimeur in Amsterdam

Restproducten

Er komen ook nog restproducten vrij als de afgevangen CO2 en ‘biochar’, een ‘carbon sink’ die kan worden ingezet als bodemverrijker en -verbeteraar. Met een gepatenteerde vergassingstechniek van Net Zero Hydrogen is het mogelijk om syngas met een extreem laag teergehalte op commerciële schaal te produceren. Hierna wordt het syngas respectievelijk gecomprimeerd, verhit en wordt er stoom aan toegevoegd, waarna een lage temperatuur water-gas shift reactor ervoor zorgt dat de CO reageert met de stoom (H2O) om waterstof (H2) en CO2 te produceren.

Met de toevoeging van een module voor drukwisseladsorptie en een filter dat op alle gassen (waaronder CO2) behalve waterstof reageert, resulteert afvang van CO2 in pure waterstof (H2).

De installatie in Amsterdam biedt uitbreidingscapaciteit aan zes vergassingsreactoren met ieder een maximaal vermogen van 6MW. De modulaire opbouw maakt grotere projecten mogelijk. In Delfzijl heeft Bio Energy Netherlands inmiddels een vergunning verkregen voor de plaatsing van in totaal 16 reactoren van eveneens 6MW. Tezamen bereiken zij een jaarlijkse productiecapaciteit van 45 miljoen kubieke meter groengas/bio-methaan (CH-4), een 1:1-vervanger van Gronings gas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.