Nieuws
WEG levert motoren voor grootste irrigatieproject ter wereld

De kwaliteit van de landbouwgronden in India varieert per regio. Op plekken die een waterpeil van 800 m vereisen, volstaat de aanwezige 200 m niet voor irrigatie zonder watervoorzieningen. WEG leverde samen met Meil materieel aan het succesvolle Kaleshwaram-irrigatieprogramma.

Grootste irrigatieproject

Het Kaleshwaram irrigatieprogramma vindt plaats bij de Godavari rivier in het Indiase Telangana. Dit grootste, meerfasige irrigatieproject ter wereld levert water aan de door droogte geteisterde regio’s. Het complexe systeem van reservoirs, watertunnels, pijpleidingen en kanalen bevat diverse liften en pompen. Het systeem irrigeert 7284,34 km2 land in 13 districten en stabiliseert 6879,65 km2 in zeven andere districten. Daarmee beslaat het project vrijwel de hele deelstaat.

Reeks pomphuizen

Om dit te realiseren, investeerde de overheid van Telangana in diverse irrigatiesystemen. Die brengen het water met gebruikmaking van WEG’s industriële technologieën van het lage niveau naar de veel hogere gronden. De regenrivieren hebben een constante waterstroom behalve tijdens zware droogtes. Met pompen kan dan het lage waterpeil van circa 200 m naar 400, 600 of 800 m.

Een liftirrigatie verplaatst doorgaans 20-30 m3 water tot een hoogte van 400 m. Het water tot bijvoorbeeld max. 40-50 m opvoeren, vereist een hele reeks pomphuizen om een hoogte van 400 m te bereiken.

WEG motoren

Het bouw- en infrabedrijf Meil benaderde WEG voor samenwerking. De opdracht behelsde het binnen drie jaar een geavanceerd elektromechanisch systeem op poten zetten. WEG moest het vereiste materieel zo snel mogelijk leveren.

De motorenfabrikant stelde voor 22 synchroonmotoren te gebruiken. Die kunnen 0,06 kmᶟ water per dag verplaatsen met een stroombehoefte van 1120 megawatt (MW) aan stroom. Daarmee brengen 28 pompen in de drie pomphuizen het water omhoog.

Mooie bijkomstigheid: in regenperiodes kunnen de pompen met deze motoren het overtollige water ook naar buffers wegpompen.

Ervaring

Nog vóór de installatie namen partijen alle eventuele voorvallen door. Van het motorontwerp tot de stopprocedure. Dat om implementatie zonder grote problemen te laten verlopen. WEG’s eerdere ervaring als leverancier aan een vergelijkbaar irrigatieproject waarborgde de hoge standaard van de voltooiing van het Kaleswaram-irrigatieprogramma. In 2007 leverde het bedrijf 160 grote verticale synchroonmotoren inclusief besturingskasten en een remsysteem. Die hangen nu aan de pompen van het Handri Neeva Sujala Sravanti (HNSS) project in Andhra Pradesh, India.

400 motoren

“Ons materieel bevindt zich momenteel in irrigatieprojecten in alle 29 deelstaten van India”, verduidelijkt Sri Balaji. Hij is Deputy General Manager bij WEG India. “We leverden sinds 2019 circa 400 motoren waaronder 14 MW motoren en 14 machines in een enkel pomphuis van dit Kaleswaram irrigatieprogramma. We ontwikkelen veel producten in een van onze eigen fabrieken in India.”

Ranjit Kumar, Assistant General Manager bij MEIL blikt ook terug op de samenwerking. “De overheid van de deelstaat Telangana wilde haar land in een korte tijd irrigeren met een zwaar pompsysteem. De teams van de motorfabrikant in India en Brazilië speelden flexibel in op onze eisen. Daardoor konden we dit complexe systeem in drie jaar afronden en aan de doelstelling van van de drie jaar voldoen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.