Nieuws

Waterstof gamechanger energietransitie

Den Helder als startpunt voor grootschalige waterstofproductie

Het kan u bijna niet ontgaan maar diverse partijen waaronder de overheid zien in waterstof de gamechanger voor de energietransitie. Er ligt nog wel een kink in de kabel. Bijna letterlijk want ons grid kan het opschalen nog onvoldoende aan. Bovendien loopt er nog een ‘kleurendiscussie’.

Energietransitie

De kleurendiscussie rondom waterstof lijkt al bijna geslecht. We kunnen in de overgangsfase nog blauwe en grijze waterstof gebruiken maar moeten toch echt zo snel mogelijk over op groene waterstof. Dat in combinatie met het grid-probleem zorgde ervoor dat de overheid over de grenzen heen kijkt. Namibië blijkt een ideale locatie voor het opwekken van groene waterstof. Aan zee = wind en er ligt een woestijn waar veel zonneparken op passen. Dus investeerde de overheid al en sloot het op de klimaattop in Egypte nog een intentieverklaring. Dan is het nog een kwestie van vloeibaar maken om transport overzee te vereenvoudigen. Maar de terminals schieten nog niet als paddenstoelen uit de grond.

Maar als er voldoende waterstof beschikbaar komt, kan zelfs onze zware industrie overschakelen.

Gamechanger

Omdat wij minder zware industrie dan Duitsland hebben, zal de verwachte inflatie ons minder hard treffen. Albert Jan Swart, economisch analist bij ABNAmro voorspelde in oktober in het Stemmingscafé een heel zware winter voor Duitsland. ‘Energie gaat het economisch verschil maken.’

Waterstof gamechanger energietransitie

Swart zijn toelichting: “De VS ondervindt minder last en kan zijn eigen energiebroek ophouden. Vandaar dat de FED daar ook een dalende inflatie en groei van de economie voorspelt. Weliswaar een magere een procent maar Europa gaat waarschijnlijk negen procent in de min. Waar Nederland nog 1,5 procent groei kan verwachten, duikt Duitsland onder de nul (-1,8%?). En dat ligt dus met name aan de energievraag van de zware industrie. In Nederland maken we machines en dat kost vooral loon en R+D in plaats van veel energie.” Hoewel de orderportfolio iets daalt maar grondstoffen minder een probleem vormen, kunnen de Nederlandse machinebouwers het aanvraagtempo nog steeds niet bijbenen. Een luxeprobleem dus.

Overigens betekenen de moeilijkheden in Duitsland dat ook onze havens onder druk komen te staan omdat zij zoveel voor het land verplaatsen.

Waterstof gamechanger energietransitie

Versnellen

Maar waar Duitsland al meer op waterstof inzette, lieten we in Nederland met onze afwachtende houding kansen liggen, aldus Swart. En hoewel er mooie projecten op stapel staan, ook bij de onder vuur liggende oliemaatschappijen, biedt dat onvoldoende soelaas. Vandaar de Namibië-oplossing. Swart: “Want komende winter redden we ons nog wel volgens de overheid, maar we strompelen van incident naar incident. Nu was het Oekraïne maar wat volgt? De energietransitie vraagt om versnelling.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.