Nieuws

Waterpomp van verre tijdperken

Waterpomp van verre tijdperken

Ongeacht de toepassing hebben alle pompen één ding gemeen: ze dienen om vloeistoffen te verplaatsen. Pompen vormen een essentieel onderdeel van ons leven sinds de Egyptenaren in 2000 v.Chr. een ruw apparaat vonden om water uit bronnen te halen.

Waterpomp

Dat blijven ze vandaag de dag doen, hoewel ze modernere mechanismen gebruiken. Ondanks het feit dat deze eerste pomp naar de huidige maatstaven te eenvoudig lijkt, dient vermeld dat de ontwikkeling pas begon na ongeveer duizend jaar bestaan op de planeet. Dat verleent het idee een gouden randje. Misschien wil je ook de geschiedenis van je pasjeshouder controleren, maar doe dit na het lezen van dit artikel.

Verre tijdperken

Misschien hoorde je dat het oude rijk van Mesopotamië 3000 v Chr een aantal uitvindingen op zijn naam kan schrijven. Eigenlijk is hun uitvinding van de pomp geen pomp in de traditionele zin. Maar omdat hij hetzelfde doel diende, namelijk mensen helpen water te krijgen, moeten we hem wel vermelden. Om water te pompen, maakten ze gebruik van een houten hefboom strategisch geplaatst naast een waterbank. Aan het ene uiteinde van de hendel zat een emmer en het andere uiteinde van de hendel bevatte een contragewicht. Door de hendel helemaal naar beneden te duwen, vult de emmer zich met water en zorgde het contragewicht dat de hendel weer omhoogkwam. Daardoor neemt de emmer zijn oorspronkelijke positie weer in. Door de inhoud van de emmer vervolgens te legen in een container, kon de mens die vervolgens meenemen in een traditionele tas.

Egyptenaren

De waarschijnlijk bij ons onbekende naam Shadoof staat voor ’s werelds eerste pomp, uitgevonden door Egyptenaren. Dat gebeurde duizenden jaren geleden, in het jaar 2000 voor Christus. Met een emmer aan een staaf of touw kon water uit diepe putten gehaald. Ondanks het ontbreken van een nauwkeurige beschrijving van de werking van een pomp, lijkt dit het eerste, historische bewijs dat de mens altijd een apparaat gebruikte om het transport van water van plaats naar plaats te vergemakkelijken. Een eenvoudige maar effectieve oplossing. Nu kun je je afvragen hoe zij zouden reageren op het huidige nachtlampje.

Grieken

De volgende, belangrijke vooruitgang in pomptechnologie vond plaats tijdens de periode van de Griekse beschaving, derde en eerst eeuw v Chr. Ze bedachten een waterschroef zoals die later diende voor irrigatie. De eenvoudige maar ingenieuze uitvinding vinden we vandaag de dag nog steeds in verschillende delen van de wereld, zij het in verschillende vormen. Ctesibus, afkomstig uit de Egyptische stad Alexandrië leverde in deze periode nog een belangrijke bijdrage. Het uitvinden van de kracht pomp, een soort handbediende pomp staat op zijn naam. Hij bestaat uit een cilinder met een plunjer erop gemonteerd. Die diende om water door kleppen te trekken om de cilinder te vullen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.