Nieuws

Wateroverlast België legt sluizen Terneuzen lam

Wateroverlast België legt sluizen Terneuzen lam

De scheepvaart van Gent naar Terneuzen kwam gisteravond bij het sluizencomplex stil te liggen. Zo hoopt minister Lydia Peeters de wateroverlast in België te beperken door versneld water weg te pompen richting Nederland.

Sluizen Terneuzen

Lydia Peeters: “We willen zo veel en snel mogelijk water laten afvloeien richting Nederland.” 

Daarvoor nam Vlaanderen de uitzonderlijke maatregel om in ieder geval op 16 november 2023 het scheepvaartverkeer tussen Evegem en Terneuzen van 20.00 tot 02.00 uur te stremmen. De ingreep zorgt ervoor dat bij laag water grote hoeveelheden regenwater richting Nederland kunnen. Indien nodig verlengt het ministerie de maatregel.

Wateroverlast België

“De watersnood is zo groot dat we alles moeten doen om erger te voorkomen”, stelt Peeters. “Door de maatregel op het kanaal Gent-Terneuzen kunnen we naar debieten gaan van 200 kubieke meter water per seconde, vier keer meer dan normaal.”

De maatregel geldt voor het eerst en verkort de normale afvoer van Gent en later Antwerpen. Want vrijdag 17 lijkt er even ene dip te zitten maar het wekend erop volgende verwacht het Belgische KNMI weer veel neerslag. De ernst van de situatie blijkt ook uit het bezoek van de Koning en het voornemen om de situatie als ‘ramp’ te bestempelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.