Nieuws

Waste-to-chemistry plant

Waste-to-chemistry plant

Een consortium van bedrijven waaronder Air Liquide, Akzo Nobel Specialty Chemicals, Enerkem en de Haven van Rotterdam heeft een ontwikkelingsovereenkomst gesloten voor de eerste investeringen in een geavanceerde waste-to-chemistry installatie in Rotterdam.

Gemengd afval

De bedoeling is dat dit de eerste installatie van dit type in Europa wordt die een duurzaam alternatief biedt voor afvalverbranding, door plastic en gemengd afval om te vormen tot nieuwe grondstoffen voor de industrie. De installatie met de exclusieve technologie van het Canadese Enerkem wordt in het Botlek-gebied van de Rotterdamse haven gerealiseerd. Niet-recycleerbaar gemengd afval, waaronder plastic, wordt eerst verwerkt tot synthesegas en daarna tot schone methanol voor de chemische industrie en de transportsector. De fabriek zal worden uitgerust met twee productielijnen. Dit is de dubbele capaciteit van de grootschalige installatie van Enerkem in Edmonton, Canada.

Samenwerking

De installatie in Rotterdam profiteert van de hypermoderne infrastructuur van de Rotterdamse haven en van de samenwerking met Air Liquide en AkzoNobel voor het leveren van de benodigde zuurstof en waterstof. AkzoNobel is ook afnemer van de ‘groene’ methanol.

De plant zal 360.000 ton plastic en ander gemixt afval omzetten naar 220.000 ton (270 miljoen liter) groene methanol. De hoeveelheid staat gelijk aan meer dan een jaar afval van 700.000 huishoudens en aan een vermindering van de CO2-uitstoot van 300.000 ton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.