Energie-efficiëntie

Warmtenet Oostende officieel van start

Eind april vond de officieel inhuldiging plaats van Warmtenet Oostende. Het zorgt voor lokale waardecreatie door restwarmte lokaal aan te kopen in plaats van fossiele brandstoffen uit verre landen. De eerste fase van warmtenet Oostende zorgt voor een vermeden aankoop van 15.000 MWh fossiele brandstoffen per jaar. De CO2-uitstoot in Oostende daalt met 4000 ton per jaar.

Warmtenet

Het warmtenet verwarmt gebouwen in Oostende met restwarmte uit de afvalenergiecentrale van IVOO. De eerste fase van de werken is afgerond. Aannemer Visser & Smit Hanab uit Gentbrugge plaatste de geïsoleerde stalen buizen over een sleuflengte van vier kilometer op het bedrijventerrein Plassendale tot in de Konterdamkaai. Onder de eerste warmteafnemers vinden we onder meer Daikin, Vesuvius en het AZ Damiaan maar ook kmo’s als Van Huele, Debruycker-Kemp of Fermette.

Ondergronds

Gedelegeerd bestuurder Niko Deprez: “Door als burgercoöperatie te investeren in duurzame warmte-infrastructuur, tonen we dat burgers de energietransitie inzake warmte ook willen aanpakken. BeauVent investeert in zon en wind en we hebben al ervaring met duurzame warmte in onze warmtekrachtkoppelingen. Het verduurzamen van onze warmtevoorziening verdwijnt vaak naar de achtergrond in de discussie. Warmtenet Oostende hertekent de warmtevoorziening van dé Stad aan zee!”

Gedelegeerd bestuurder Niko Deprez: “Een dergelijk ondergronds net installeren levert hinder op. We hebben overlegd met omwonenden en bedrijven. Tijdens de werken stuurden we omleidingen bij na opmerkingen van bijvoorbeeld fietsers of bedrijven. In de Konterdamkaai werkten we samen met Elia om twee werven tegelijk uit te voeren om de hinder beperkt te houden. We danken alle omwonenden voor hun geduld.”

Oostende

Burgemeester Bart Tommelein van Oostende mocht plechtig de kraan opendraaien die zijn stad van duurzame warmte zal voorzien. In de komende jaren wordt het warmtenet uitgebreid naar nieuwe en bestaande gebouwen in het stadscentrum, ook naar het Stadhuis. Zo haalt de gemeente Oostende op termijn van het aardgas af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.