Nieuws
Voorraad langzaamlopende versnijder biedt uitkomst
Het innamepunt voor extern slib, bij RWZI Elburg, met de nieuwe NOV Mono TR Muncher.

De Nederlandse waterschappen en hoogheemraadschappen werken in samenwerking met omgeving en partners aan veilige dijken, gezuiverd afvalwater en schoon en voldoende water in sloten, beken en kanalen. Ook in deze Corona-tijd. Vaste delen in extern slib, en met name vezelachtige materialen, kunnen in de leidingen, pompen en andere apparatuur vast komen te zitten en deze blokkeren. Door deze vaste delen te versnijden met een langzaamlopende versnijder worden verstoppingen voorkomen.

Rwzi’s

De rioolwaterzuiveringen (rwzi’s) van de verschillende waterschappen zuiveren water voordat het weer terug de natuur ingaat. Dat kost niet alleen geld en energie het levert ook wat op. Bijvoorbeeld biogas. Dat ontstaat door het slib dat overblijft na het zuiveren van rioolwater te vergisten. Het biogas dient voor het eigen zuiveringsproces en als warmte aan omliggende woonwijken.

Langzaamlopende versnijder

Diverse rioolwaterzuiveringen verwerken naast het eigen zuiveringsslib ook extern slib. Dit externe slib gaat vanuit een tankwagen met een pomp of luchtdruk naar de zuiveringsinstallatie. De samenstelling van extern slib is niet altijd bekend. De vaste delen erin en met name vezelachtige materialen, kunnen blokkades vormen in het proces. Het versnijden van de vaste delen met een langzaamlopende versnijder voorkomt dat.

Uitkomst

“In Elburg werkten wij tot op heden met snellopende versnijders. Het blijkt dat deze versnijders vaste en vezelachtige materialen onvoldoende kunnen verwerken. Dat resulteert vervolgens in problemen en slijtage, zoals afgelopen dinsdag een defecte versnijder”, legt Jacob Witter uit. Hij is onderhoudsprojectcoördinator bij Waterschap Vallei en Veluwe.

AxFlow Productmanager Mono Erick Harmsen vertelt: “Het waterschap stuurde mij dinsdagmiddag een e-mail of wij met spoed een alternatief konden aanbieden met één van onze langzaamlopende versnijders uit de Muncher serie van NOV Mono. Die liggen in ons eigen distributiecentrum op voorraad. Zo konden wij dit binnen 24 uur oplossen.”

Jacob Witter bestelde de Muncher meteen en kon die ook direct zelf bij het AxFlow distributiecentrum in Lelystad afhalen. Ook wel handig in deze Corona-tijd.

Verkleinen

Alle Mono TR-Munchers zijn langzaamlopende versnijders. Dat maakt dat het energieverbruik, het trillings- en het geluidniveau lager liggen dan bij snellopende machines. De messen met spacers ertussen op beide assen zorgen voor een effectieve verwerking van de vaste delen. Wanneer de vaste delen tussen de langzaam roterende messensecties komen, zorgt een verschil in toerental voor een verscheurende en verkleinende werking.

Eenvoud in onderhoud

De complete messensectie van de TR-Munchers kan bij onderhoud als een cartridge uit het huis genomen worden. Daarvoor hoeft de monteur geen leidingwerk te verwijderen. Ook deze messensecties levert AxFlow uit voorraad vanuit haar eigen distributiecentrum. Dit zorgt voor minimale onderhoudsinterval, uitwisselbaarheid en bedrijfszekerheid. 

“Op onze locatie in Harderwijk draaien we al enige tijd met NOV Mono Munchers van AxFlow. Met deze langzaamlopende versnijders hebben we goede ervaring. Wij kiezen nu voor standaardisatie. Bovendien kunnen we bij AxFlow rekenen op een snelle levering direct uit voorraad”, vult Jacob Witter nog aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.